Connect with us

Kosovo

Osmani: Članstvo u Interpolu i SE preduslov za uspeh Kosova u borbi protiv trgovine ljudima

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da, u vrijeme kada je trgovina ljudima postala globalna pojava, institucije moraju da pokažu spremnost da zajedno rade na sprečavanju tih zločina. Članstvo Кosova u Interpolu i Savjetu Evrope, dodala je, uticalo bi na dobru koordinaciju sa drugim zemljama u održavanju bezbednog okruženja i borbu protiv ovih pojava, prenosi Reporteri.

Osmani je povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima rekla da je trgovina ljudima stalni i uznemirujući izazov za društva.

„Operativni prostor za trgovce ljudima se ove godine povećao, uzimajući u obzir globalnu krizu koja je nastala kao rezultat ruskog ilegalnog rata protiv Ukrajine, koji je ozbiljno narušio globalni poredak i uticao da svet postane nebezbedno okruženje. Izbeglička kriza nastala kao poslbedica rata, energetska kriza, promenjeni ekonomski parametri, destabilizujući trendovi kao i izazovi vladavine prava širom svijeta napravili su više prostora za trgovinu ljudima“, rekla je ona.

Osmani je istakla da bi članstvo Кosova u Interpolu i Savjetu Evrope uticalo na dobru koordinaciju sa drugim zemljama u održavanju bezbednog okruženja i borbu protiv ovih pojava.

„Zbog toga, želim danas da pozovem na brzo članstvo Кosova u svim međunarodnim mehanizmima, tražeći podršku svih zemalja. To je preduslov za naš uspjeh u borbi protiv trgovine ljudima. Članstvo u Inteprolu i Savjetu Evrope bi zapečatilo naše napore u borbi protiv organizovanog kriminala i mreže trgovaca širom Zapadnog Balkana”, istakla je Osmani.

Ona je dodala da svi koji su protiv organizovanog kriminala i poštuju ljudska prava, treba da podrže Kosovo na putu ka Interpolu, odnosno, Savjetu Evrope.

(Reporteri, Kosovo online)