Connect with us

Kosovo

Osmani: Blokiranje liberaizacije viza za Kosovo nepravedno

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani komentarisala je sastanak premijera Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu.

U vezi sa dijalogom između Kosova i Srbije, Osmani je rekla da bi srpska država “trebalo da bude spremnija za pregovaračkim stolom”.

Osmani je ovu izjavu dala za austrijski medij „Viener Zeitung“, rekavši da je Kosovo napredovalo u nekim oblastima, dok je Srbija samo pokušala da blokira pregovarački proces.

„Srbija nije ništa pripremila i nije dala nikakav predlog, mada je tako nešto neophodno ako treba da bude napretka. S druge strane, Kosovo je dalo neke nove predloge, na primer o regionalnim trgovinskim odnosima, manjinskim pravima ili pitanju nestalih osoba. Srbija je očigledno sve odbila“, rekla je austrijskim medijima, prenosi Gazeta Ekpress.

Upitana o dvije zemlje koje blokiraju proces liberalizacije viznog režima u Evropskom savjetu, Osmani je rekla da je njihov strah u vezi sa emigrantima sa Kosova nerazuman.

„To je nerazumna briga. Bilo je problema 2014/2015. Kada je mnogo ljudi želelo da uđe u EU i tamo ostane. Ali njihov broj je dramatično opao. Kosovo više nije na spisku od 40 zemalja iz kojih dolaze mnogi emigranti“, rekla je ona.

Osmani je takođe rekla da stagnacija EU za liberalizaciju viznog režima gubi kredibilitet sa Evropskom unijom.

„EU ne ispunjava svoja obećanja i podriva svoj kredibilitet. Neke države članice nerado iz razloga unutrašnje politike. Ali ovo nije razlog za kažnjavanje Kosovara koji se osjećaju kao da su u političkom getu,” rekla je Osmani.

(RTK)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply