Connect with us

Kosovo

Organizacije civilnog društva: Kosovo visoko korumpirano, bez spremnosti za promjene

Objavljeno

-

Izvještaj Organizacija civilnog društva pokazuje da je Kosovo visoko korumpirano, a da u pravosudnom sistemu nema spremnosti da se situacija promeni, prenosi Koha.

Podaci govore da je na Kosovu institucionalni okvir i dalje nedovoljan i slab, zbog preklapanja mandata i nedovoljne koordinacije.

U izvještaju se pominje i slučaj četvorice bivših ministara kosovske vlade Besima Bećaja, Mimoze Kusari Ljilje, Dardana Gašija, Nenada Rašića i 15 zvaničnika zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi sa privatizacijom Kosovske energetske korporacije.

“Još jedan problem u borbi protiv korupcije je selektivni pristup sudija slučajevima korupcije koji uključuju visoke zvaničnike, što je u suprotnosti sa pravom na pravično suđenje i jednak tretman svih prema zakonu. Većina slučajeva onih koji su optuženi za korupciju završava se propisanim kaznama, ali to se ne dešava u slučajevima kada su visoki zvaničnici optuženi za korupciju”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj preporučuje da vlada Kosova pokaže zdravo vođstvo, sposobnost planiranja i spremnost da dodeli odgovarajuće resurse za borbu protiv korupcije.

(Koha, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply