Connect with us

Kosovo

Opozicija zahtjeva platformu za dijalog prije sastanka u Briselu

Objavljeno

-

Mišljenje opozicije i aktuelne kosovske vlasti o isticanju platforme za dijalog sa Srbijom su različita i dok iz Vlade najavljuju da će platformu i strategiju objaviti nakon sastanka u Briselu, opozicija traži da to bude pre odlaska na nastavak pregovora, prenosi Kosovo pres.

Portparol Kurtijeve vlade Perparim Krieziu kaže da će predstojeći sastanak u Briselu biti održan samo radi određivanja toka budućeg dijaloga.

„Što se tiče sastanka sredinom ovog mjeseca, to nije nastavak ranije dijalog u okviru već započetog procesa, već rasprava o budućnosti dijaloga. A za sljedeći dijalog sigurno će postojati platforma i strategija o kojima ćemo sedeti i razgovarati kada za to dođe vrijeme. Što se tiče prethodnog dijaloga, u Skupštini će biti rasprave i analiza dosadašnjih sporazuma, u smislu njihove primene i uticaja koji su ti sporazumi imali na živote građana“, kaže Krieziu.

Krieziu je naglasio da treba imati na umu da pojedini dokumenti mogu da se objave javno, ali pojedini, zbog osjetljivosti njihovog sadržaja, ne mogu biti dio javne rasprave.

S druge strane, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj insistira da kosovski premijer Aljbin Kurti donese platformu za dijalog u Skupštini, prije odlaska u Brisel i održavanja sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Ne bi trebalo da ide (Brisel) bez platforme, trebalo bi brzo da donese platformu u Skupštinu Kosova, da se o njoj raspravlja i prihvati predloge i opozicije i vladajućih partnera. Da se sastavi platforma i da se zna koji su koraci za diskusiju. Ono što tražimo od gospodina Kurtija nije da nas ne iznenadi sporazumom koji je iznenađujući za Kosovo“, izjavila je Kadrijaj.

Da je platforma potrebna prije odlaska u Brisel, smatra i Violeta Hadžoli iz Demokratskog instituta Kosova (KDI).

„Mi kao KDI smo pozvali kosovsku vladu da pripremi platformu i strategiju za dijalog. Bilo bi dobro da imamo pisani dokument koji jasno artikuliše stav Kosova o ovom procesu. Gdje je analiza već postignutih sporazuma u dijalogu koji sa terena prikupljaju informacije o tome šta se dogodilo i koliko su oni primenjeni tako da bi država Kosovo imala sve informacije prije nastavka dijaloga sa Srbijom“, kaže ona.

(Kosovo press, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply