Connect with us

Kosovo

Oklevanje ljekara da se vakcinišu loš primjer za građane

Objavljeno

-

Od oko 15 hiljada zdravstvenih radnika na Kosovu u javnom i privatnom sektoru, samo je njih oko 5 hiljada primilo prvu dozu vakcine protiv COVID-19. Oklevanje ljekara da se vakcinišu predstavlja loš primjer za građane.

Glasnogovornik Ministarstva Zdravlja Faik Hoti navodi da postoje zdravstveni radnici koji nisu bili voljni da se vakcinišu, ali postoje i drugi koji imaju antitijela nakon što su već bili zaraženi virusom COVID-19.

“Oko 5 hiljada vakcionisanih je zdravstveno osoblje. Postoje oni koji su se vakcinisali, postoje i drugi koji su bili zaraženi i misle da još uvijek imaju antitijela i imaju namjeru da se u međuvremenu vakcinišu, kao i oni koji oklevaju da se vakcinišu. Ali snažna preporuka Ministarstva zdravlja je da se vakciniše cjelokupno zdravstveno osoblje, kako bi se osigurao aktivni imunitet protiv virusa”, rekao je u odgovoru glasnogovornik Ministarstva Zdravlja.

Nevoljnost ljekara da se vakcinišu smatra se lošim primjerom za građane Kosova.

Specijalista za istraživanje globalne zdravstvene politike Hana Xhmajli kaže da medicinsko osoblje nema razloga da se ne vakciniše.

Prema njenim riječima, vakcinacija je način da se izađe iz izolacije i pobjegne od pandemije COVID-19.

“Iznenađena sam da medicinsko osoblje od povjerenja to pokušava na neki način opravdati, ali takvu njihovu reakciju ne vidim nimalo razumnu. Dajete loš primjer populaciji koju pandemija guši već 13 mjeseci, jednu situaciju koju nisu dobro razumjeli i koji u konačnici i nisu znali šta je pandemija. Vidjeti te ljude koji traže pažnju a nisu vakcinisani je primjer koji ne treba slijediti. Nisu u pravu i nije dobro zbog odbijanja, ne vjerujem da je to primjer koji treba slijediti. Jedini način da se izvučemo iz ove izolacije i od potpunog ili djelimičnog zatvaranja je vakcinisanje, bilo koje druge metode samo će usporiti i produžiti proces koji su druge zemlje započele od decembra”, naglasila je Xhemajli.

(Kosovapress, info-ks)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply