Connect with us

Region

Održano pripremno ročište u slučaju Vulina zbog vrijeđanja Albanaca

Objavljeno

-

U Beogradu je u ponedeljak, 5. aprila, održano pripremno ročište po tužbi nevladine organizacije Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) protiv ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina zbog njegove retorike usmerene protiv Albanaca.

Na pripremnom ročištu umjesto tuženog Aleksandra Vulina, u Palatu pravde došao je njegov pravni zastupnik advokat Svetozar Vujačić, koji je istovremeno i njegov savjetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Vulin će biti pozvan na sljedeće ročište na kojem se očekuje da će dati izjavu u svojstvu tuženog.

YUCOM je pred Višim sudom u Beogradu pokrenuo postupak protiv ministra Vulina jer je u svojim obraćanjima, kako su naveli aktivisti, koristio uvredljivu reč „Šiptar“ govoreći o Albanacima, kao i konteksta da su pripadnici albanske nacionalne manjine krimogena bića.

„Suštinski je to bio jedan rasistički pristup koji je dat od strane visokog funkcionera Vlade i izjave su, takođe, bile objavljene na sajtu Ministarstva odbrane zbog čega se mogao steći i stav da je to i zvanična politika Republike Srbije“, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Katarina Golubović, predsednica YUCOM-a.

Ona je navela da u YUCOM-u smatraju da je ovakav govor mržnje štetan po albansku nacionalnu manjinu, naročito u Preševskoj dolini na jugu Srbije, gdje većinu stanovništva čine Albanci.

RSE je kontaktirao Ministarstvo unutrašnjih poslova i Svetozara Vujačića, pravnog zastupnika ministra Vulina u vezi sa ovim postupkom. Do objavljivanja ove vijesti nismo dobili odgovor.

Sam Vulin je ranije izjavljivao da će Albance nastaviti da zove onako „kako oni zovu sebe“ tvrdeći da je “Šiptar” sinonim za Albance.

Govor mržnje ne sme biti politika Srbije

YUCOM se pred formiranje nove Vlade u oktobru 2020. godine javno obratio tadašnjoj mandatarki Ani Brnabić sa apelom da nekadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vulina izostavi sa predloga spiska ministra upravo zbog ophođenja prema Albancima.

U zvaničnim saopštenjima Ministarstva odbrane na čijem je čelu bio Vulin, u roku od mjesec dana u periodu od septembra do oktobra 2020. godine, šest puta su Albanci nazvani „Šiptari“.

Ipak, u novoj vladi Ane Brnabić, Aleksandar Vulin postao je ministar unutrašnjih poslova rotirajući se sa Nebojšom Stefanovićem koji je postao novi ministar odbrane.

„U razvijenim demokratijama se ne bi desilo da jedna organizacija tuži ministra nakon kontinuiranog govora mržnje, već bi od strane nekih drugih predstavnika vlade takav jedan ministar zapravo bio prozvan i prije svega bi došlo do ostavke takvog ministra“, rekla je za RSE Katarina Golubović.

Ipak, prema riječima predsjednice YUCOM-a, odlučili su se da početkom oktobra 2020. godine pokrenu postupak protiv ministra Vulina jer smatraju da „govor mržnje ne sme da bude osnova za politiku Srbije“.

„Dakle, ono što predstavlja ponašanje Aleksandra Vulina je svakako potpuno negiranje odluka naših pravosudnih organa i tijela koja se bave zaštitom od diskriminacije i upravo zbog toga smatramo ovakvo ponašanje neprihvatljivim, zabranjenim i ono mora da bude osuđeno“, zaključila je Golubović.

‘Šiptar’ – politički nekorektan i uvredljiv termin

Brankica Janković, povjerenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, 2015. godine donjela je mišljenje da su dva domaća novinska tabloida prekršila Zakon o zabrani diskriminacije jer su Albance nazivali “Šiptari” i tada je navela da je takvo obraćanje pripadnicima albanskog naroda uvredljivo.

Dvije godine kasnije, krajem 2018. Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu po tužbi Anite Mitić, nekadašnje aktivistkinje nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, protiv lista Informer i u obrazloženju presude upotrebu tog termina okarakterisao kao govor mržnje.

Nastavak tužbi protiv Vulina zbog vređanja Albanaca

Zbog vređanja Albanaca, pred Višim sudom u Beogradu, Aleksandra Vulina tužio je i Nacionalni savjet albanske nacionalne manjine.

Kako je 8. februara na svom Fejsbuk (Facebook) nalogu objavio Šaip (Shaip) Kamberi, poslanik albanske nacionalne manjine u Skupštini, Viši sud je odbio ovu tužbu.

Reagujući na Kamberijevu objavu povodom odbijanja tužbe pred Višim sudom ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u Skupštini Srbije da niko Srbima ne može da zabrani da govore na svom jeziku, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova 10 februara.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply