Connect with us

Kosovo

Od koronavirusa u bolnicama na Kosovu liječi se 917 pacijenata

Objavljeno

-

Univerzitetska bolnica i klinička služba Kosova (UBKSK) je saopštila danas da se u kosovskim klinikama i bolnicama liječi 917 pacijenata. Od ovog broja, kod 753 pacijenta je potvrđen koronavirus, a 78 čeka rezultate.

Kako izveštava UBKSK, 33 pacijenta su u težem zdravstvenom stanju, a 704 je na terapiji kiseonikom.

Na Kosovu se zaraženi koronavirusom liječe u nekoliko klinika Univerzitetskog kliničkog centra i u sedam regionalnih bolnica.

Prema dnevnom izvještaju, u bolnici u Prizrenu se nalazi najviše pacijenata, odnosno 133 osobe. U međuvremenu, u klinikama UBKSK, infektivna klinika ima najveći broj pacijenata, odnosno 119 pacijenata.

U nedjelju, 28. marta, na Kosovo je stigao prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa kompanije AstraZeneka. Ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da će u početku biti vakcinisani zdravstveni radnici Infektivne klinike, i dodao da će kampanja imunizacije početi ove nedelje.

Prema planu vakcinacije, koji je podeljen u tri faze, Kosovo planira da u početku vakciniše zdravstvene radnike, starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima.

Od 13.marta 2020. do 28. marta 2021. godine na Kosovu je prijavljeno 87.981 slučajeva Kovid-19. Od toga je 1.840 pacijenata preminulo.

(RTK, RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply