Connect with us

Kosovo

Od januara oko 750 pritužbi potrošača, malo ih je rešeno

Objavljeno

-

Potrošači se i dalje suočavaju sa kršenjem prava zagarantovanih zakonom. Od 1. januara ove godine Odjeljenju za zaštitu potrošača upućeno je oko 750 pritužbi, od kojih malo ih je rešeno. Kršenje prava potrošača potvrđuju i predstavnici organizacije “Consumatori”, koji kažu da je potrošačima danas gore nego ranije.

Na Međunarodni dan potrošača, koji se obilježava svakog 15. marta, od 1962. godine, potrošači na Kosovu suočeni su sa kršenjem njihovih prava zagarantovanih zakonom. Prevare s cijenama ili čak lažni popusti su prilično česti.

Građanin Ardian Krasniqi kaže za Radio Kosova da je prodaja proizvoda sa isteklim rokom za njega velika briga.

“Meni se lično nekoliko puta dogodilo da sam na kasi platio više za određeni proizvod od cijene koja je napisana na polici. O povratu centi da i ne govorimo, to se retko dešava. Ali mnogo gore od ovoga je prodaja proizvoda sa isteklim rokom, koji sam slučajno kupio. To je zabrinjavajuće, jer dokazuje da su trgovci u stanju da rizikuju nečiji život za malo novca”, rekao je on.

Za razliku od Krasniqija, koji kaže da nije zvanično poslao žalbu, ostali građani sa celog Kosova, od 1. januara do 14. marta, uputili su 749 žalbi Odeljenju za zaštitu potrošača. Prema javnim podacima ove institucije, od ovog broja pritužbi sa navodima o raznim prekršajima, riješeno je samo 29 posto pritužbi. U postupku rješavanja je 530 pritužbi.

Selatin Kačaniku, koji godinama vodi organizaciju „Konzumatori“, takođe je za Radio Kosovo rekao da su kršenja prava potrošača ogromna. Prema njegovim riječima, broj pritužbi je mali, ali je to posljedica nepovjerenja građana u institucije koje treba da ih štite.

“Nažalost, ni ova vlast ne brine o potrošačima. Ne prepoznaje uzrok potrošača građanina. Ova situacija je vrlo smiješna, zapravo tragi-komična. Plaćamo poreze i time se finansiraju Vlada, parlament i Predsjedništvo, a oni ne brinu o potrošačima. Šta drugo možemo učiniti! Sabotiraju se zakonska i administrativna prava koja pripadaju nama kao građanima potrošačima. To znači da nam je danas mnogo gore nego juče“, rekao je Kačaniku.

Potrošači koji nisu zadovoljni trgovcima ili pružaocima usluga mogu svoje reklamacije u svakom trenutku uputiti besplatnim pozivom na broj 0800 11000. Reklamacije se mogu poslati i online klikom na ovaj link: https://konsumatori.rks-gov.net/complaintPost.php

(RTK)