Connect with us

Kosovo

Kosovo na posljednjem mjestu u regionu po prosečnoj plati

Objavljeno

-

Građani Srbije imaju najveću platu u regionu, 1.112 evra, sledi Crna Gora sa 1.024 evra, Bosna i Hercegovina sa 1.023 evra, Sjeverna Makedonija sa 975 evra, dok najmanju bruto platu bilježi Kosovo, svega 521 evro, piše Reporteri.

Povećanje prosečne plate na kraju 2023. godine, nije poboljšalo poziciju Albanije u odnosu na region. Sa 723 evra, Albanija se nalazi na pretposlednjoj poziciji.

„Zemlja šampion iz koje treba preuzeti i model koji se odnosi na produktivnost administracije su Srbija i Sjeverna Makedonija, koje se takmiče sa uslugama iako nemaju nivo digitalizacije javnih usluga kakav ima Albanija“, kaže albanski ekonomista Eduard Đokutaj.

Plate u Albaniji u poređenju sa Srbijom manje su za 53 odsto.

“Ali sa vladinim programom povećanja prosečne plate na 900 evra sredinom 2024. godine, bićemo samo 23 odsto udaljeni od prvog mesta. Čini mi se da je to aproksimacija zasnovana na političkoj odluci, a ne na odluci koja dolazi iz boljeg rada administracije, rekao je on.

Stručnjaci kritikuju povećanje plata bez posebnog programa, dok se povećanje na 900 evra smatra predizbornom kapmanjom prije izbora 2025. godine.

(Kosovo online, Reporteri)