Connect with us

Kosovo

Očekuje se dalji rast cijena goriva na Kosovu

Objavljeno

-

Očekuje se da će ovogodišnji porast cijena goriva neće zaustaviti. Naftno udruženje upozorava na još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na kosovskom tržištu litar dizela košta ne manje od 1,10 evra, dok benzin košta 1,15 evra.

Predsjednik Udruženja naftnih derivata Fadilj Berjani (Fadil Berjani) u intervjuu za KosovaPress kaže da zemlje regiona upozoravaju na još veće poskupljenja goriva, što će se odraziti na Kosovu.

“Što se tiče cijena u naftnom sektoru, cijene se razlikuju od tačke (goriva) i danas je litar nafte 1,03 evra do 1,10 evra, benzina 1,07 do 1,12 evra. Dakle, ovo su cijene. „(Kompanije) su se već odrazile, mislim da su cene velooprodajnih derivata porasle, dok su maloprodajne cene približno iste, ali na svetskim tržištima se to već odrazilo i očekuje se da će odraziti porast cijena u narednim danima“, rekao je Berjani.

Pored toga, izazov ostaje Administrativno uputstvo o kontroli i kvalitetu tečnih naftnih goriva ili ugovor za kompaniju koju je MTI izabrao za obilježavanje goriva.

Predsjednik udruženja Berjani kaže da nisu protiv obeležavanja, ali kako naglašava protiv privatne kompanije koja za ovu emisiju koristi milione evra.

Kako dodaje, taj bi ugovor trebalo raskinuti zbog monopola.

„Podigli smo glas za ovaj problem i obratili smo se bivšem premijeru, premijeru Kurtiju, ministarki MINT-a Rozeti Hajdari. Udruženje naftnih kompanija nije protiv označavanja naftnih derivata, ali mi smo za to da Kosovska carina radi ovaj posao kao što to rade sve zemlje sveta i Evrope, a ne da ga daje privatnoj kompaniji. Ta privatna kompanija je prilično dobro igrala ‘igru’, ima ovu situaciju vezanu za arbitražu. Međutim, predviđam to jer to nije zakon, administrativnim uputstvom ova kompanija ne može dobiti arbitražu, ali u svakom slučaju svi ovi do sada urađeni slučajevi treba da se istraže i uzmu u obzir. Taj ugovor (za obilježavanje goriva) mora da se raskine, taj ugovor se ne može nastaviti, a udruženje neće zakonom predvideti pigmentaciju ili bojenje, jer je Kosovo nova država, može i bez toga. I na taj način, ta ovlašćena kompanija neće uživati ovo pravo da koristi milione evra“, kaže on.

Šef udruženja kaže da se uskoro očekuje da to učini Kosovo sa Zakonom o nafti koji će regulisati tržište goriva i u pogledu obeležavanja goriva.

“Svi naši zahtjevi, naftnih kompanija, da budu ugrađeni u zakon o nafti koji je u izradi i vjerujem da će on sada biti usvojen posle 12 godina, jer zakon o nafti nije donešen 12 godina zbog ličnih interesa. Birokratije koje su do sada postojale biće eliminisane“, rekao je.

Budući da Kosovo nema sopstvenu rafineriju, ekonomski operateri uvoze oko 650 miliona litara ovih goriva u roku od godinu dana. Uvoz se uglavnom vrši iz Grčke, Srbije i Bugarske.

(Kosovapress, Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply