Connect with us

Region

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Objavljeno

-

Brojne delegacije, počev od Udruženja roditelja ubijene djece, predstavnika vlasti od općinskog do državnog nivoa, kao i drugih poštovalaca, obilježili su Dan sjećanja na djecu ubijenu tokom rata u Sarajevu.

Izražavajući dužni pijetet žrtvama, položili su cvijeće na centralno spomen-obilježje u gradu, posvećeno djeci ubijenoj tokom proteklog rata od 1992. do 1995. godine.

Uime Udruženja roditelja, predsjednik Fikret Grabovica je nakon toga brojnim novinarskim ekipama izjavio da je ovo možda najtužniji dan u godini, posvećen malim herojima. Oni su heroji jer su kao nedužna, a beskrupulozno ubijena bića, „motivisali nas da branimo i odbranimo Bosnu i Hercegovinu“, kazao je između ostalog Grabovica.

Među brojnim delegacijama, cvijeće su na spomen-obilježje položili i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Komšić je povodom toga kazao novinarima da nema veće tragedije za roditelja od smrti njegovog djeteta jer ta vrsta bola ne prolazi nikad, a „obaveza nas je da se pridružimo roditeljima u tom bolu“.

Džaferović je poručio da ćemo se uvijek sjećati ovih žrtava te poželio da se slični zločini nikad i nikome više ne dogode. Samo mračan um, dodao je, može osmisliti, narediti i ubiti dijete. Također je rekao da je današnje obilježavanje prilika i za poruku svijetu o tome s čim se Bosna i Hercegovina suočavala u vrijeme agresije.

Osim roditelja, na spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva cvijeće su položili, proučili Fatihu ili na drugi način ukazali počast predstavnici Oružanih snaga BiH, državne, federalne, kantonalne i općinskih vlasti, delegacije ratnih i civilnih žrtava i brojni drugi poštovaoci.

Tokom opsade Sarajeva ukupno je stradalo 1.621 dijete, a na spomen-obilježje postavljeni su i postamenti sa 521 imenom stradale djece.

(FENA)