Connect with us

Kosovo

Njemačka protiv odluke Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu

Objavljeno

-

Njemačka vlada čestitala je Kosovu na priznanju od strane Izraela, ali je istovremeno ukazala da se ne slaže sa odlukom o uspostavljanju kosovske ambasade u Jerusalimu, prenosi Zeri.

“Njemačka vlada čestita Kosovu na priznanju od strane Izraela. Istovremeno vam skrećemo pažnju na jedinstveni stav Evropske unije u vezi sa glavnim gradom Izraela i zbog toga se sve ambasade EU nalaze u Tel Avivu“, kaže se u odgovoru vlade iz Berlina.

Prije nedjelju dana, samo dan nakon potpisivanja uzajamnog priznanja između Kosova i Izraela, portparol Evropske unije rekao je da otvaranje kosovske diplomatske misije u Jerusalimu nije u skladu sa težnjama Kosova ka EU integraciji.

Zeri podsjeća da od 27 država članica, pet ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Faruk Ajeti iz austrijskog Instituta za međunarodne odnose u Beču naglašava da bi države koje teže članstvu u EU svoju spoljnu politiku morale da usklade sa politikom Brisela.

Ali, prema njegovim riječima, Evropa pokazuje dvostruke standarde prema Kosovu, jer mala država ne može imati veliki uticaj na međunarodnoj sceni.

Priznanje Kosova i Izraela proisteklo je iz obaveza koje su potpisane u okviru Vašingtonskog sporazuma u Bijeloj kući 4. septembra 2020.

(Zeri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply