Connect with us

Kosovo

Nijedan političar na Kosovu nije dobio zatvorsku kaznu zbog korupcije na visokom nivou

Objavljeno

-

Tužioci na Kosovu su u posljednjih 13 godina podigli 298 optužnica protiv 216 političara, od kojih je velika većina za krivično djelo korupcije, ali do sada nijedan nije dobio zatvorsku kaznu, piše Reporteri.

Od ukupno 298 podignutih optužnica, 109 je podneto protiv političara na centralnom nivou, dok je 189 podneto protiv zvaničnika lokalnog nivoa ili bivših političara.

U ovoj grupi političara postoji 55 slučajeva u kojima su visoki državni službenici optuženi, ali niko od njih nije pravosnažnom presudom osuđen na zatvor.

Zašto politički zvaničnici nisu osuđeni na zatvor i zašto se optužnice protiv njih povlače – bila je to tema prve epizode ​​emisije ‘Iustitia’, koja se emituje svake dve nedjelje, a produciraju je Radio Slobodna Evropa i Zakletva za pravdu.

Prema Kosovskom pravnom institutu, postoje samo tri političara visokog profila koji su optuženi za korupciju i koji imaju pravosnažne kazne, ali ne i efikasne zatvorske kazne.

Nexhmedin Arifi, bivši gradonačelnik Vitine, osuđen je na 18 meseci uslovno; Srećko Spasić, bivši gradonačelnik Klokota, osuđen je na deset meseci uslovno, a Svetislav Ivanović, gradonačelnik Novog Brda, novčanom kaznom od 4.500 evra.

“Glavne institucije za pokretanje i istragu slučajeva korupcije na visokom nivou, poput kosovske policije, Agencije za borbu protiv korupcije ili državnog tužioca, dokazuju da ne uspjevaju da pokrenu ove slučajeve i istraže ih do krja. U tim slučajevima su umešani visoko rangirani politički zvaničnici ili određene interesne grupe, i to se radi ili nerado ili namjerno”, kaže istraživač Instituta Ljeotrim Gaši.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply