Connect with us

Kosovo

Nezavisni intelektualci: Grubo prekršeno pravo Bošnjaka na garantirana mjesta

Objavljeno

-

Reakcije na preliminarne rezultate parlamentarnih izbora održanih 14. februara ne prestaju. Nezavisni intelektualci iz Prizrena smatraju da je grubo prekršeno pravo Bošnjaka na garantirana mjesta, javlja RTK1 servis na bosanskom jeziku.

Mr. Mersad Ajvazi smatra da mu je kao vjerskom licu obaveza da iskaže svoje nezadovoljstvo izbornim procesom i manipulacijama koje su izvršene.

“Meni kao vjerskom licu je obaveza da iskažem nezadovljstvo izbornim procesom, tačnije manipulacijama koje su izvršene prilikom izbora, pogotovo i od strane nekih aktera naše bošnjačke politike. Bilo je i ranije afera vezanih za naše predstavnike, to me nije lično doticalo i nisam reagovao, međutim sada se tiče mene i svakog pojedinca bošnjačke zajednice i meni je obaveza kao vjerskom licu da reagujem i da izrazim svoje nezadovoljtsvo i da kažem javno da oni nisu moji predstavnici”, smatra Ajvazi.

Mr. Elmir Karaždi smatra da je ovom prilikom ovo možda dostiglo svoj vrhunac i napominje da se ovo vjerovatno i ranije događalo, ali ne u ovakvoj mjeri.

“To je nešto što je ovom prilikom možda dostiglo svoj vrhunac, jer vjerovatno se i ranije događalo da predstavnici neke druge zajednice glasaju za neke druge predstavnike, ali ne u ovakvoj mjeri. Ovo je prevršilo svaku mjeru, jer prosto neki kandidati su imali ispomoć od strane Srpske liste, a neki su u potpunosti izabrani glasovima srpske zajednice. Ovo nam isto tako govori da velikodržavna politika susjeda, tačnije Srbije, koja se nije promjenila još od 90-ih godina, nažalost i dalje traže i nalazi poltrone i poslušnike i mislim da su ovoj situaciji uspjeli”, kaže Karadži.

Karadži je zadovoljan reakcijom Bošnjaka Kosova i jedinstvom koje pokazuju.

“Ono što mene raduje Bošnjaci bar ovom prilikom pokazuju jedinstvo i nezavisni intelektualci i nevladin sektor, pa i političke stranke koje nisu bile involvirane vjerovatno u ovom procesu pokazuju određeni revolt, protest i neslaganje. Smtram da se u tom smjeru treba nastaviti, ali ako se ovo dogodilo u političkom spektru, onda sad mislim da trebamo da pređemo na pravni teren i da iscrpimosve pravne mogućnosti koje država Kosovo u ovom slučaju ima i može da ponudi da bi se ovaj problem u korenu sasjekao, jer u protivnom ako ovaj presedan prođe onda će otvoriti Pandorimu kutiju za mnoge druge manipulacije koje mogu da se dese u budućnosti” zaključuje Karadži.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply