Connect with us

Kosovo

NATO: Operacija policije na sjeveru Kosova akcija sprovođenja zakona

Objavljeno

-

Sjevernoatlantska alijansa, NATO, operaciju Kosovske policije protiv krijumčarenja robe 13. oktobra smatra “akcijom sprovođenja zakona” i kaže da je misija KFOR-a na Kosovu u komunikaciji sa nadležnim vlastima.

Zvaničnik NATO-a rekao je da “Kosovska policija sprovodi operaciju sprovođenja zakona na cijelom Kosovu” i da je misija KFOR-a pod vođstvom NATO-a u stalnoj komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice”.

U odgovoru zvaničnika NATO-a za Radio Slobodna Evropa se ponavlja da misija Sjevernoatlantske alijanse na Kosovu “ostaje u potpunosti usredsređena na svakodnevno sprovođenje mandata UN, prema Rezoluciji 1244 iz 1999. godine i nastavlja da pruža mirno okruženje, bezbjedno i slobodno kretanje za sve zajednice koje žive na Kosovu”.

U reakciji ovog zvaničnika NATO-a navodi se i da “KFOR nastavlja da pomaže u primjeni najnovijeg sporazuma o deeskalaciji tenzija koji su postigli Beograd i Priština u okviru dijaloga koji je omogućila EU”, pozivajući se na sporazum postignut 30. septembara.

Policijska akcija 13. oktobra odvijala se u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice.

Kosovska policija saopštila je da je u ovoj akciji zaplenjena roba “prokrijumčarena u iznosu od stotina hiljada evra, koja služi kao materijalni dokaz, a koja se nalazila na različitim lokacijama, poslovnim prostorima, skladištima…”.

Kosovska policija dodala je da je osam osoba uhapšeno i zadržano.

Direktor kosovske policije Sabedin Mehmeti rekao je na konferenciji za novinare da je tokom akcije povređeno 10 policajaca.

Ministar unutrašnjih poslova na Kosovu Dželjalj Švečlja rekao je u srijedu da je akcija Kosovske policije i carine protiv krijumčarenja robe dio borbe kosovskih vlasti protiv šverca i utaje poreza.

„Ova operacija nije usmerena protiv bilo koje nacionalnosti. Ova operacija je usmerena protiv kriminalaca koji su ilegalno švercovali robu na Kosovu. Tužilac slučaja je Srbin, sudija za prethodni postupak je Srbin, pripadnici jedinice za brzo reagovanje u Sjevernoj Mitrovici su uglavnom Srbi, većina uhapšenih su Albanci, većina traženih su Albanci”, rekao je Svečlja.

(RTK, RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply