Connect with us

Kosovo

Naser Pajazitaj osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva Donjete Pajazitaj

Objavljeno

-

Ferizović – Osnovni sud u Ferizoviću osudio je Nasera Pajazitaja na doživotnu kaznu zatvora za ubistvo Donjete Pajazitaj u novembru 2015. godine, prenosi “Zakletva za pravdu”.

Presudu je pročitao predsjedavajući sudija Ibrahim Idrizi, koji obavestio stranke da protiv ove odluke imaju pravo žalbe Apelacionom sudu, u roku od 15 dana od dana prijema presude u pisanoj formi.

Prvobitno je Osnovni sud u Peći u martu 2018. godine oslobodio optuženog Nasera Pajazitaja od optužbi za ubistvo Donjete Pajazitaj u nedostatku dokaza, ali je nakon žalbe tužilaštva Apelacioni sud vratio ovaj slučaj na ponovno suđenje.

Po povratku na ponovno suđenje, Osnovni sud u Peći je u martu 2019. godine optuženog proglasio krivim i osudio na doživotnu robiju.

Ovu je kaznu potom podržao Apelacioni sud u julu 2019. Ali, u novembru 2019. godine, Vrhovni sud je preinačio obe presude Osnovnog suda u Peći i Apelacionog suda i vratio slučaj na ponovno suđenje.

Nakon vraćanja predmeta na ponovno suđenje, Osnovni sud u Peći je isključen iz ovog slučaja i predmet je delegiran Osnovnom sudu u Ferizoviću.

Odluku o prenosu slučaja u Ferizoviću donio je Apelacioni sud.

Donjeta Pajazitaj

Prema optužnici koju je 8. juna 2017. godine podigla tužiteljka Valbona Disha Haxhosaj, Naser Pajazitaj se tereti da je 9. novembra 2015. godine u planinama Strellc, opština Dečan, u mjestu zvanom “Kroni i Lajthisë”, sa oružjem nepoznate vrste namjerno i okrutno sa dva hitaca u glavu lišio života Donjetu Pajazitaj iz istog sela.

Nakon počinjenog ubistva prekriva je drvećem i napušta mjesto događaja. Žrtva je pronađena 27. decembra 2015.

Pajazitaj je optužen za krivično djelo “teško ubistvo” iz člana 179. KZRK i za krivično djelo “neovlašćeno posjdovanje i korišćenje oružja” iz člana 374. KZRK.

(Brtimi per drejtsi)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply