Connect with us

Kosovo

Naša inicijativa uputila otvoreno pismo premijeru i predsjednici Kosova

Objavljeno

-

Naša inicijativa uputila je otvoreno pismo predsjednici Kosova, Vjosi Osmani, premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, ministrici obrazovanja, Arberiji Nagavci, političarima, Vladinim i nevladinim organizacijama, neovisnim intelektualcima, i svim akterima iz sfere obrazovanja.

Prenosimo vam pismo:

OTVORENO PISMO NAŠE INICIJATIVE

Predsjednici R. Kosova, gđi Vjosi Osmani,

Premijeru R. Kosova, g. Aljbinu Kurtiju,

Ministrici obrazovanja, gđi Arberiji Nagavci,

Političkim čimbenicima, Vladinim i nevladinim organizacijama, neovisnim intelektualcima, svim akterima iz sfere obrazovanja:

Kao što svi već znate, prije više od mjesec dana, učenici su počeli da pohađaju nastavu u školama širom Kosova. Ponovo (?!) imamo iste probleme iz prethodnih godina:

Nedostatak udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku,

Loše prevedeni planovi rada za nastavno osoblje,

Korišćenje zastarjelih udžbenika koji jednostavno nisu više primjenljivi (na osnovu našeg istraživana, došli smo do zaključka da učenici u nastavi na bosanskom jeziku već treću godinu uče po starom – nevažećem Planu i programu što je uistinu neshvatljivo…),

Loše infrastrukturno stanje škola i ostalih institucija za obrazovanje, ali i nedostatak smjerova na bosanskom jeziku u visokoškolskim ustanovama, kao i mnoštvo drugih, pratećih problema.

Naša inicijativa (NAŠA) je skretala pažnju javnosti, ali i nadležnim organima te našim izabranim predstavnicima na svim nivoima vlasti, a kako bi pomogla da se ovaj problem riješi jednom zauvijek. Nažalost, moramo vas obavijestiti da nam niko nije izašao u susret, iako smo ponudili nekoliko rješenja za sve probleme koji opstruiraju rad nastave na bosanskom jeziku.
Kao posljedice imamo ugašenu nastavu na bosanskom jeziku u Mitrovici, nastavu pred korak do gašenja u Prištini, sve veći broj djece koja se upisuju na albanskom, srpskom i turskom jeziku, u zavisnosti u kom dijelu Kosova žive.

Apelujemo na sve relevantne faktore, koji mogu bitno utjecati na rješavanje nagomilanih problema, jer odista, više nemamo vremena!

Pozivamo sve demokratske i progresivne snage R. Kosova: Političke subjekte, medije, neovisne intelektualce, stručnjake iz oblasti obrazovanja (profesore, autore udžbenika, Ministarstvo obrazovanja itd.), izabrane predstavnike Bošnjaka na svim razinama vlasti, roditelje djece koja se upisuju na bosanskom jeziku, ali i sve druge roditelje, zatim bošnjačke intelektualce i organizacije iz regije (BiH, Sandžak, S. Makedonija i dr.) i sve one koji imaju mogućnosti ili znanja, da NE DOZVOLIMO da se nastava na bosanskom jeziku ugasi i u ostalim općinama poput Peći, Dragaša i Prizrena.

Mnogo je važno da svi damo svoj doprinos kako bi omogućili kvalitetno, pristupačno i adekvatno obrazovanje naše djece i omladine, bez obzira na eventualne razlike, jer je cilj od općeg značaja za cijeli bošnjački narod. Svaki naš čovjek koji se ostvari na polju obrazovanja, odnosno školuje se u maksimumu svojih mogućnosti, jeste samo još jedna individua koja će ojačati našu malu zajednicu, što će za direktnu konsekvencu imati pozicioniranje cijele bošnjačke zajednice u vrhu kosovskog društva.

NAŠA vas poziva sve da ozbiljno shvatite ovaj problem, jer samo država koja brine o svojim nevećinskim zajednicama, naročito njihovom progresu u oblasti obrazovanja, može sebe nazvati demokratskom i evropskom zemljom.

Hvala na razumijevanju!

Naša inicijativa

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply