Connect with us

Kosovo

Nacrt Zakona o opštim izborima podržali i vlast i opozicija

Objavljeno

-

Pokret Samoopredeljenje, Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova podržali su nacrt Zakona o opštim izborima u prvom čitanju.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je zadovoljstvo, zbog kako je naveo, uspješnog završetka izborne reforme.

„Zahvaljujem se komisiji i prijateljima iz međunarodne zajednice na njihovom profesionalnom doprinosu. Zahvaljujem OEBS-u i civilnom društvu na kritičkom stavu. Takođe želim da se zahvalim CIK-u na izuzetnoj pomoći u analizi i stručnim studijama. Napori za sprovođenje izborne reforme počeli su odmah nakon izbora 2010. godine, koji su okončani brojnim nepravilnostima koje je međunarodna zajednica ocjenila kao izbore sa industrijskom krađom glasova. Nakon svakog izbornog procesa, postojali su izvještaji koji su otkrivali probleme i nedostatke. Izvještaj EU iz 2022. imao je 23 preporuke koje su uključivale neophodnost zakonskih promena“, rekao je Kurti za skuštinskom govornicom.

„Učešće dijaspore u izbornim procesima i njihove teškoće u ostvarivanju ovog prava razlozi su za ove promene koje im sada omogućavaju da učestvuju. Među najvažnijim pitanjima koja reguliše ovaj predlog zakona su registracija birača u inostranstvu, način glasanja u inostranstvu, pravo glasa, prebrojavanje glasova i dodatna finansijska podrška strankama koje stvaraju veći prostor za poslanice od definisanih kvota”, rekao je Kurti.

Predsjednik ad-hoc komisije za izbornu reformu Abeljard Tahiri, tokom prvog razmatranja nacrta Zakona o opštim izborima, rekao je da je ovo jedan od najvažnijih zakona. Tahiri tvrdi da će se ovim zakonom Kosovo još više približiti dijaspori, omogućavajući im lakši proces glasanja.

„Predstaviću vam novi nacrt zakona koji se sastoji od 130 članova, 92 su prerađena, ostali su imali intervencije. Sastoji se od 21 poglavlja. Unute su preporuke. Dobili smo i oko 50 preporuka od CIK-a. Dobili smo preporuke i od poslaničkih grupa. Dijaspora će prvi put imati priliku da glasa na tri načina, jedan od njih i fizički u diplomatskim ambasadama naše zemlje. Ovo je veliki korak koji jača i našu vezu sa dijasporom“, rekao je predsjednik ad-hoc komisije za izbornu reformu Abeljard Tahiri.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami rekla je da njena stranka podržava nacrt zakona.

„S obzirom na to da je komisija razmotrila adresiranje svih preporuka EU, mi smo kao komisija uspeli da postignemo potpuni konsenzus. Poslanička grupa DSK podržava nacrt zakona“, rekla je ona.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, rekao je da ovaj nacrt zakona, prevazilazi lične interese i daje Kosovu i demokratskom sistemu zakon koji ima potpuni konsenzus.

„Izborna tišina se uvek zloupotrebljavala, a sada važi samo kada se otvore glasačke kutije. Druga važna tačka vezna je za dijasporu. Dijaspora može da glasa putem pošte, u dijaspori i u diplomatskim predstavništvima. Velika nepravda tokom ovog procesa je vezana za pritužbe, nekada je žalbe bilo moguće uputiti u roku od 24 sata, ovaj nacrt zakona predviđa rok od 48 sati. Ovo nije duboka reforma, ali ova reforma je uvažila 95 odsto preporuka EU, SAD i nevladinih organizacija“, rekao je on.

(RTK)