Connect with us

Kosovo

Na Kosovu sve više falsifikovanog novca

Objavljeno

-

Zbog velike količine lažnog novca u opticaju, neka preduzeća su odlučila da ne prihvataju kovanice od dva evra ili novčanice od 200 i 500 evra a među njima je najviše naftnih kompanija, prenosi Koha.

Prema riječima zvaničnika Kosovske agencije za forenziku Volce Mavrići, na Kosovu se najviše falsifikuje i cirkuliše metalni kovani novac od dva evra i novčanice od 100 evra.

„U periodu januar-maj 2021. i 2022. godine, najviše falsifikovana novčanica je novčanica od 100 evra. Prošle godine je bilo više falsifikovanog novca, dok se ove godine malo smanjuje. Međutim, i dalje postoji veliki broj falsifikovanih novčanica sa posebnim akcentom na kovanice“, rekla je ona.

Potparol Centralne banke Kosova Kuštrim Ahmeti kaže da falsifikovanje novca “predstavlja opasnost po ekonomiju zemlje i da ima negativne efekte na društvo ali i na povećanje cijena”.

„Falsifikovanje novca je krivično djelo koje konstantno predstavlja rizik za privredu svake zemlje bez izuzetka i predstavlja finansijski gubitak za društvo. Štetni efekti koje lažni novac izaziva u društvu imaju veze sa smanjenjem vrijednosti pravog novca, povećanje cena (inflacija) usljed kruženja više gotovine u privredi kao rezultat veštačkog i neovlašćenog povećanja novčane mase“, kaže Ahmeti.

(Koha ditore, Kosovo online)