Connect with us

Kosovo

Na Kosovu i dalje cirkuliše lažni novac – 100 evra najučestaliji ove nedjelje

Objavljeno

-

Uprkos upozorenjima, cirkulacija lažnog novca na Kosovu je gotovo svakodnevna pojava, što se bilježi i u policijskim izvještajima. Posljednjih dana, upadljivo je prijavljivanje novčanica od 100 evra za koje se sumnja da su lažne.

Juče ujutru je vlasnik benzinske pumpe prijavio da je primio novčanicu od 100 evra za koju se sumnja da je falsifikovana.

U istom danu, popodne je vlasnik pekara u Gnjilanu obavestio policiju da je primio takođe novčanicu od 100 evra za koju se sumnja da je falsifikovana.

Dan ranije, registrovana su čak tri slučaja. Radnica banke u Gračanici prijavila je policiji da je tokom prebrojavanja novca, naišla na novčanicu od 100 evra za koju se sumnja da je falsifikovana.

Druga dva korišćenja ovakvog „novca“ dogodila su se u Prištini, u isto vrijeme i u istoj ulici. Prvi je policiji prijavila radnica marketa. Ona je takođe naišla na novčanicu od 100 evra za koju se sumnja da je falsifikovana. U isto vrijeme, radnica banke, takođe je prijavila da je nepoznata osoba priložila lažnu novčanicu od 100 evra.

Kako je nedavno javila RSE, pozivajući se na podatke Kosovske agencije za forenziku, preko 40 hiljada evra je vrednost falsifikovanog novca koji je pušten u opticaj na kosovskom tržištu 2020.

Prema podacima Centralne banke Kosova, tokom ove godine identifikovano je više od 943 novčanice i 2.671 falsifikovanog kovanog novca, navodi se u izvještaju Kosovske agencije za forenziku.

Za razliku od prethodnih godina kada je najviše falsifikovanih novčanica bilo u apoenima od 50 i 100 evra, 2020. je najviše falsifikovanih novčanica bilo u apoenima od 5 evra, dok je kod kovanog novca – 2020. i 2019, najviše falsifikovana moneta bila ona u apoenu od 2 evra. Za 2021. CBK još nije dobila podatke od Kosovske agencije za forenziku, navela je RSE.

(Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply