Connect with us

Kosovo

Na Kosovu 10 godina isti iznos minimalne zarade

Objavljeno

-

Minimalna zarada na Kosovu, iako bi prema Zakonu o radu trebalo da se povećava svake godine, od 2011. i dalje iznosi 130 evra za zaposlene mlađe od 35 godina, odnosno 170 evra za zaposlene starije od 35 godina, piše Ljajmi.

Radnici na Kosovu imaju najnižu minimalnu zaradu u regionu, a uprkos mnogim obećanjima, ona nikada nije povećana.

Ekonomsko-socijalni savjet, koji uključuje predstavnike radnika, preduzeća i javne institucije, od 2017. godine predlaže da se poveća minimalna zarada, ali predlozi koji su do sada dati nisu stupili na snagu.

Iako uoči izbora i političke stranke nastavljaju sa obećanjima da će povećati minimalnu zaradu, ekonomski stručnjaci na Kosovu su skeptični da će se to zaista i desiti.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Musa Ljimani, smatra da je teško povjerovati da će sljedeća vlada nešto preduzeti u tom pogledu, pogotovu zbog situacije stvorene pandemijom.

“Već dugo se govori o povećanju minimalne zarade, ali do sada relevantne institucije, odnosno Vlada Kosova, nikada nije donjela odluku niti izdala zakon po tom pitanju. Prema proračunima, minimalac bi trebalo da iznosi oko 350 evra, kada se uzme u obzir kolika je potoršačka korpa na mjesečnom nivou. Zbog toga je predloženo da se tako nešto promjeni, ali koliko znam, Vlada nije donjela nijedan zakon u vezi s tim “, rekao je Ljimani.

Međutim, kaže da bi Vlada Kosova, pored ostalih prioriteta, trebalo da ima prioritet i utvrđivanja neophodne minimalne zarade.

“Što se tiče mogućnosti, mislim da s obzirom na epidemijsku situaciju i socijalnu situaciju, odlazak radnika, kao i bankrot nekih preduzeća, mislim i da ne postoji način da se obezbede sredstva za minimalnu zaradu koja bi iznosila oko 250 do 300 evra. I to je zapravo problem sam po sebi i glavni problem buduće vlade Kosova“, rekao je Ljimani.

(Lajmi.net, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply