Connect with us

Lokalne

Na druženju dijaspore i mještana pograničnih mjesta Kosova i S. Makedonije izražena velika želja za saradnjom

Objavljeno

-

U okviru Dana dijaspore, Dramsko folklorno-društvo “Biser Restelica” u saradnji sa dugogodišnjim saradnicima iz opština Gostivar, Mavrovo i Rostuše organizovalo je 6. avgusta 2023. druženje dijaspore i međunarodni susret motociklista.

Susret je bio srdačan, prisan i bratski. Bilo je mnogo motociklista i na desetine automobila. Pored mještana pograničnih mjesta, prisustvovali su i predstavnici brojnih institucija sa obje strane granice: Faton Asani, Samir Ajdini, Adnan Redžeplar i drugi.

Mnogi su se poznavali od ranije. U veoma prijatnoj atmosferi i razgovoru, akcenat je stavljen na bržem osposobljavanju puta od granice do mosta gdje se spaja put Mavrovo – Debar. Prisutni su izrazili veliku želju za saradnju sa Rekanskim regionom, i obrnuto, s naglaskom da je za to potrebna bolja infrastrukturna komunikacija između ova dva regiona.

Prema planovima, nakon susreta i druženja u mjestu Sastav, bio je planiran i obilazak, odnosno vožnja kroz planine. Međutim, policija to nije dozvolila, zbog zelenog kartona za motore.

Ovom prilikom uručene su i zahvalnice za angažovanje na seoskim poslovima.
– Zahvalnice za sanaciju kanalizacije i izgradjnu puta Zatvojničko dobili su: Murtezan Hodža, Muhamed Balje, Behadin Hodža, Amzo Nemče, Jusuf Hodža i Nailj Muška.
– Za kupovinu kamiona za odvoz smeća: Nijaz Hadži, Almedin Nemče i Adnan Mutaš.
– Za kupovinu traktora za čišćenje snijega: Nermidin Hodža i Ait Bazda.
– Za čišćenje divljih deponija: Fazljijan Boza i Tahir Ljiko.
– Za asfaltiranje puta prema S. Makedoniji: Veljid Hadžisin.
– Za jednosmerne ulice i rasterećenje saobraćaja: Hikmet Džinđo.
– Za snabdijevanje vodom-vodovod: Ramadan Aga.
– Za otvaranje graničnog prelaza Restelica-Strezimir: Faton Asani.

Ova godina je prva koja je, barem što se tiče organizacije svečanosti u čast dijaspore, ostavila traga. Sudeći po ovom skupu u Sastavu i svečanosti u čast dijaspore na mjestu Košće, gdje su se okupili brojni kulturni stvaraoci, književnici, pjesnici, muzičari, kao i neviđeni broj gostiju, logično je očekivati ​​mnogo više od ovoga u narednom periodu, odnosno u narednim godinama.

Dani dijaspore Gore, Košće 1.avgust 2023.

Ova dva događaja organizovalo je Dramsko-folklorno društvo “Biser Restelica” uz finansijsku podršku opštine Dragaš. Dramsko folklorno-društvo “Biser Restelica” osnovano je 2006. godine, direktor društva je Murat Muška.