Connect with us

Lokalne

Dani dijaspore Gore: Košće krcato, dijaspora i gosti veselili su se uz igru i pjesmu

Objavljeno

-

U organizaciji Dramsko-folklornog društva “Biser Restelica”, uz finansijsku podršku opštine Dragaš, 1. avgusta 2023. na mjestu Košće održana je kulturno-umjetnička manifestacija “Dani dijaspore Gore”, organizovana u čast dijaspore, na kojoj su učestvovali poznati pjevači, pjesnici, pisci, glumci i drugi umjetnici i istaknute ličnosti iz Gore.

Na ovogodišnjoj, prvoj manifestaciji “Dani dijaspore Gore” dodijeljene su zahvalnice za doprinos i očuvanje muzičke baštine Gore. Nagrađeni su:
Ramiz Huseini, Arza Redžeplar, Hasan Muška, Zujbidin Hodža, Fejzo Brenoli, Nailj Muška, Bejtula Parko, Atidža Hamza Popović, Akija Mandak, Aljiman Hodža i Ibrahim Mazlami.
Postuhumno: Rah. Arif Redžepi, rah. Hasan Mazlami, rah. Hatim Alizoti, rah. Ilijas Amada, rah. Mustafa Šokar, rah. Sadik Vurani i rah. Skender Eštrefi.

Dodijeljene su i posthumne zahvalnice piscima i pjesnicima iz Gore. Odlikovani su: Rah. Hamid Isljami, rah. Vejselj Hamza, rah. Ramadan Redžeplar i rah. Nazif Dokle.

Takođe, nagrađeni su i glumci za ostvarene uloge u filmu Ofčarće: Fahri Čoko, Nesim Hodža, Dhurata Fana, Elvis Hodža i Muris Bajraktar.

Nakon kulturno-umjetničkog programa i prvog dijela uslijedio je dio posvećen omladini, djevojkama i momcima, kao i svim sevdalijama koji su se veselili i zaigrali uz muziku Braće Muške. Košće je bilo krcato, a dijaspora i gosti su se veselili i uživali uz igru i pjesmu po lijepom vremenu i u preljepoj prirodi.

Pored ove manifestacije, i u Brodu je 31. jula održana kulturno-umjetnička manifestacija u čast dijaspore Gore u organizaciji NVO “Zaeno za Brod” i NVO “Demokratska omladina Gore”, uz finansijsku podršku opštine Dragaš.