Connect with us

Lokalne

Dijaspora nezadovoljna: Česti nestanci struje i loše napajanje, slab internet i mobilna mreža

Objavljeno

-

Na početku ove sezone, sticao se dojam da ove godine dolazak dijaspore znatno kasni, čak se u jednom momentu činilo kao da nešto nije u redu. Međutim, iz dana u dan, pristizala je pozamašna brojka, tako da u ovom momentu, moglo bi se slobodno reći da je Gora full.

Automobila ima iz svih država Evrope na sve strane. Naprosto se nameće potreba da se u narednom periodu u svim selima grade parking zone, gdje god ima slobodnog prostora. Međutim, krajnje je nerealno i suludo govoriti o izgradnji parkinga, ako u Gori ni 20 godina nakon rata nije riješen problem sa strujom.

Kao i prethodnih godina, dijaspora je i ove godine nezadovoljna. Česti nestanci struje i loše napajanje, slab internet i mobilna mreža su problemi koji ih najviše muče.

Primjetno je da se odnos prema dijaspori i turistima ne mjenja. Čim su počeli stizati prvi automobili sa stranim registarskim oznakama, počele su i restrikcije struje. Krenula su i nekakva isključenja po nekoliko sati zbog popravki na dalekovodu u pravcu Restelice koji pokriva 9 sela, a da ekipa na terenu i nema. Povremeno se javljaju i kvarovi iz Prizrena, odnosno kod Žura. Pritom u jednom momentu, u trajanju od dva dana, nije bilo ni signala mobilnog operatera Vala, a i kada ga ima često puta nije funkcionalan, tako da je preko polovine stanovništva koji koriste telefonske brojeve ovog operatera, naprosto izbačeno iz bilo kakve mogućnosti za komunikaciju.

Izjave pojedinaca iz ranijih izvještaja, osim osude, najavljivale su i promjenu turističke destinacije.
Citiraćemo izjave sagovornika koji su nam prošle godine rekli:
“Koji bi povod bio da ja ponovo dođem u Goru, ako nemam internet, nemam struju, ili je imam oko 100 volti, ako sam cijelo vrijeme pod stresom, a pritom i dok sam na odmoru online obavljam neke poslove. Neka hvala, ove godine sam došao, a hoću li opet doći, teško.“

Drugi nam je rekao da godinama ni jednog momenta nije računao na neku drugu destinaciju mimo Gore, međutim da ga je strpljenje izdalo i da se ranije vraća “kući“ u Evropu i da će naredne godine otići na neko mjesto gdje se vodi računa o turistima i stvaranju uslova za turiste, te gdje će se osjećati slobodnijim, odmornijim i gdje će mu sve funkcionisati.

Možda ima podosta onih koji razmišljaju na ovakav način, i koji odlaze na neke druge destinacije sa boljom ponudom, stabilnom strujom i internetom, ali nisu za kritiku osudu. Jedini motiv da dolaze u Goru je emocija, osjećaj pripadnosti, porodica, kuća i slično. Međutim, očigledno je da to nije dovoljno, jer bez struje i interneta život je nezamisliv, čak i dva dana.

Za kritiku su oni koji ovako neodgovorno pristupaju problemu sa električnom energijom. U toku prošle godine struje nije bilo oko 17 dana. Godinama se dešavaju ove stvari, nestašice, isključenja, restrikcije, napon od svega stotinu volti, a evo ove godine i Vala ne radi valjano, pa mnogi nemaju ni alternativu kada nema struje. Ipko koji inače radi sa 4G, u ovom momentu jedva da ima mogućnosti da se proslijedi neka poruka, a i telefonska mreža je često puta van funkcije.
Bandere na koje se s razlogom vade prilikom kritika, stare su još od momenta elektrifikacije opštine Dragaš, negdje pedesetih godina. Iste te bandere se ne mjenjaju, čak ima situacija da se te stare historijske bandere, podupiru komadom druge bandere i to tako u nedogled. Postalo je navika da se nešto prikrpi po sistemu “drži bure vodu dok majstori odu”.

Jedan iseljenik koji je htio ostati anoniman kaže da ništa ovo nije slučajno.
“Ništa ovo nije slučajno. Ja sam u Evropi više od 25 godina i ne želim da razmišljam na način van evropskih standarda, ali ovo što se dešava u Dragašu sa strujom nije ni normalno niti slučajno. U Opolju na primer i u pravcu Broda, prekida ima vrlo malo i to kada je problem sa strujom na višem nivou, odozgo iz Prištine, a za Restelicu više nema struje no što ima. Jeste li primjetili da nema struje uglavnom kada je dijaspora tu. Može neko to da tumači kao opterečenje i slično, za mene je to namjera da se malo po malo i ono malo ljudi što ima u ovom pravcu tiho natjera na migraciju. Restelica je najveće selo, možda i na cijelom Kosovu, sa jakom dijasporom i dobrom organizacijom na nekoliko polja i to neko želi da spriječi, da obezvolji one koji žive na Kosovu i da ih raseli, samim tim i da selo ostane na nekoliko staraca i nevoljnika po uzoru na Bačku, Orčušu, ali i mnoga druga sela u Gori“.

Drugi sagovornik kaže da se sa parama potrošenim na promjenu strujomera, a bili su funkcionalni, mogla se pet puta zamjeniti mreža i bandere za Restelicu”.

Jedan sagovornik iz Rapče kaže da su mješetani Gore najredovnije platiše struje.
“Najredovnije smo platiše, uredno izmirujemo račune, iako su nejasni sa mnogo kodova koji podižu iznos za plačanje. Osim što nema struje, čak nam i mjenjaju trafo. Uzimaju jači, onaj koji je postavljen prije nekoliko godina, a žele da nam postave slabiji, uz opravdanje da sam trafo troši struju – tako sam ja razumeo, ili nešto slično tome. Ovo je nedopustivo, neka se naši političari izjasne po ovom pitanju i neka stanu u odbranu narodu, ili neka se povuku.“

Sve je više onih koji na ovaj ili sličan način doživljavaju probleme sa strujom. Ovom prilikom ponovo pozivamo nadležne u opštini da se pozabave ovim problemom i izvrše pritisak na elektrodistribuciju – KEK, KEDS i KESKO, da ovo riješe i na neki način dokažu da su sve ove osude neosnovane.