Connect with us

Kosovo

Ministarstvo potvrdilo da je Petkoviću zabranjena posjeta Kosovu

Objavljeno

-

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova potvrdilo je u petak Radiju Slobodna Evropa da je šefu Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petru Petkoviću odbijena posjeta Kosovu, ne navodeći razlog.

Petković je ranije u petak saopštio da su mu kosovske vlasti odbile zahtjev da za vikend posjeti Kosovo povodom Uskrsa.

Kako je saopštila Kancelarija, Petković je tokom ove posjete trebalo da prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, jutarnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom i posjeti manastir Draganac.

“Iako je posjeta bila isključivo vjerskog karaktera i obuhvatala isključivo posjete manastirima, svetinjama Srpske pravoslavne crkve, u duhu najvećeg praznika u Srba, bez ikakvih političkih intencija, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja njegovu posetu zabranile”, navodi se u saopštenju.

Kancelarija je navela da Vlada kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija već više od godinu dana brani Petkoviću da posjeti Srbe na Kosovu.

“Ove zabrane su bez ikakvog osnova, kao i da predstavljaju direktno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posjetama, posebno kada je riječ o glavnom pregovaraču srpske strane u dijalogu”, ističe se u saopštenju Kancelarije.

Kosovo je i ranije odbijalo Petkovićeve zahtjeve za posjete, rekavši da to čini zbog njegovih “provokativnih izjava”.

U međuvremenu, Srbija je u januaru odbila zahtjev za posjetu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla). On je planirao da posjeti opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac, koje su naseljene Albancima.

Pitanje zvaničnih posjeta Kosova i Srbije je regulisano sporazumom koji je postignut u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa, u kome posreduje Evropska unija. Ove posjete moraju biti najavljene putem oficira za vezu Kosova i Srbije.

(RSE)