Connect with us

Kosovo

Skupština Kosova mjesecima nije ratifikovala nekoliko međunarodnih sporazuma

Objavljeno

-

Brojni projekti, čija je vrednost oko 300 miliona evra, ostali su taoci nedostatka političkog konsenzusa unutar Skupštine za glasanje o međunarodnim sporazumima, piše Koha.

Dok se vladajuća i opozicione stranke međusobno optužuju za političku prepreku, posmatrači rada Skupštine ocjenili su da je to neodgovorno ponašanje poslanika u pogledu građana.

Skupština mjesecima nije ratifikovala nekoliko međunarodnih sporazuma, čija vrijednost trenutno premašuje 300 miliona evra.

Jačanje i ulaganje u kapacitete “KRU Prištine” i drugih regionalnih vodootpornih kompanija bilo bi moguće zahvaljujući projektu zaključenom kao međunarodni sporazum između Vlade Kosova i Švicarske.

Međutim, ovaj međunarodni sporazum već nekoliko mjeseci ne može da se ratifikuje u parlamentu, zbog nedostatka političke konsenzusne moći i protivljenja.

Pored ovog sporazuma, ratifikacija u Skupštini glasovima dvije trećine poslanika očekuje se za još 11, od čega tri od juna i oktobra prošle godine.

Demokratska paritja Kosova (DPK) zvanično je saopštila da neće učestvovati u glasanju o tim sporazumima. Vladajuća Stranka, Samoopredeljenje zajedno sa Demokratskim savezom (DSK) i Alijansom za budućnost Kosova (ABK), ima dovoljno glasova da odobri sporazume, ali je sporazumu nedostajalo da prikupi neophodnih 80 poslanika u skupštinskoj sali.

Mimoza Kusari-Ljilja, šefica poslaničkog kluba Samoopredeljenja, označila je opoziciju kao odgovornu za nedostatak volje u prevazilaženju političkog zastoja, optužujući opozicione poslanike da napuštaju skupštinski hol kada se izlazu međunarodni sporazumi za glasanje.

Poslanik ABK Tajm Kadrijaj optužio je stranku koja ima većinu u Skupštini da nije okupila poslanike Samoopredeljenja za glasanje.

“Vladajuća većina nema dovoljan broj poslanika. Nisu svi prisutni tako da se sa poslanicima Saveza i nekim poslanicima DSK postigne kvorum od 80 poslanika kako bi trebalo. Stav alijanse je da glasa za međunarodne sporazume”, rekla je ona.

Arber Tači, posmatrač rada skupštine u Kosovskom demokratskom institutu (KDI), rekao je da su obe političke strane odgovorne za poslovanje i glasanje za te međunarodne sporazume. Međutim, on je rekao da bi vladajuća stranka trebalo da bude posvećenija postizanju sporazuma.

“U ovoj situaciji i blokovi, i pozicija i opozicija, snose svoje odgovornosti i trebalo bi da urade više u smislu dijaloga ili saradnje, s obzirom da je to sporazum od kojeg bi građani dobili više. Međutim, veći deo odgovornosti pada na vladajuću stranku”, rekao je Tači.

Među sporazumima koji čekaju na ratifikaciju je i program solarne energije, čiji je cilj izgradnja solarne fotonaponske elektrane sa instaliranim kapacitetom do 100 megavata godišnje.

Vlada je odobrila još dva međunarodna sporazuma u vrijednosti od oko 180 miliona evra, koji će, kako se očekuje, biti stavljeni na usvajanje.

(Koha, Kosovo online)