Connect with us

Kosovo

Mavrići: Na Kosovu sve više falsifikovanih novčanica od 100 evra

Objavljeno

-

Prema podacima Policije Kosova u posljednjih devet mjeseci prijavljeno je 523 slučaja falsifikovanja novčanica, a tri starana državljana uhapšena su nedavno u Štrpcu jer su lažnom novčanicom od 100 evra pokušali da plate račun u restoranu, prenosi Reporteri.

Kosovska agencija za forenziku u saradnji sa policijom i tužilaštvom radi na suzbijanju falsifikovanih novčanica, koje sve više kruže kosvskim tržištem.

Specijalista za dokumente i rukopise Vjolca Mavrići kazala je da je u posljednje vrijeme najviše falsifikovanih novčanica od 100 evra. Ona je naglasila da je lažnu novčanicu najlakše prepoznati po hologramu.

„Karakteristika je hologram koji se može proveriti samo pokretom ruke, u zavisnosti od ugla kretanja, a hologram ima ili simbol evra ili numeričku valutu, što je valutna kartica“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, većina falsifikovanog novca koji kruži kosvskim tržištem je urađena na dobar način, pa se teže može prepoznati. Takođe,kako ističe, postoje falsifikovane kovanice od dva evra.

„Takođe, naš odsek prima zahtjeve za ispitivanje kovanica sa različitim numeričkim valutama, počev od dva evra do pet centi. Prema našoj statistici, kako 2021. tako i tokom ove godine, najviše falsifikovanih kovanica je od dva evra“, rekla je Mavrići.

Iz Kosovske policije rečeno je da je tokom 2021. godine pokrenuto i obrađeno 866 slučajeva falsifikovanja novca.