Connect with us

Kosovo

Makedonci: KBS povećava borbenu sposobnost za zaštitu teritorije Kosova

Objavljeno

-

Šef Odjeljenja za operacije i obuku u Kosovskim snagama bezbednosti pukovnik Ejup Makedonci kaže da je vežba “Branilac Evrope 2021“ od velikog značaja za KBS, prenosi Reporteri.

Makedonci takođe kaže da KBS postepeno povećava svoje borbene sposobnosti za zaštitu teritorije Kosova.

On je za RSE naglasio da vježbu “Branilac Evrope 2021“ vode SAD, sa ciljem rangiranja operativne spremnosti između SAD i zemalja partnera i članica NATO alijanse.

“Po prvi put u ovoj vježbi, Kosovo je domaćin vežbe. Na Kosovu je vežba “Branilac Evrope 21“ usmerena na zapadno područje naše zemlje, odnosno u region Đakovice“, rekao je Makedonci.

Makedonci kaže da su na prvim konferencijama o planiranju vežbe učestvovali oficiri KBS kako bi predstavili sposobnosti i poligone na Kosovu.

“Ovu vežbu smo koristili za dva glavna aspekta: prvi za validaciju pešadijskih kapaciteta, dakle, KBS u ovim vežbama potvrđuje svoje prve pešadijske kapacitete na nivou čete. Takođe smo iskoristili priliku da Kosovo bude jedan od domaćina“, istakao je on.

Makedonci je objasnio da validacija pešadijskih kapaciteta KBS, znači da KBS postepeno povećava kapacitete za zaštitu teritorije, odnosno borbene kapacitete za zaštitu teritorije Kosova.

On navodi da SAD tretiraju Kosovo kao „ zemlju blisku u strateškom smislu, sa interesima i ciljevima SAD, radi očivanja zapadnih vrednosti na ovom području“.

“Kosovo je pozvano na sve vežbe koje su se do sada održavale već duže vreme, u različitim evropskim zemljama, gdje američka vojska organizuje i rukovodi tim vežbama. U ovom slučaju, to je povećana ponovna procena SAD prema Kosovu“, ukazao je on.

Od 27 zemalja učesnica, Kosovo je jedan od 16 domaćina u koje su se trupe iskrcale, a čak su se prvi put na Kosovu američke trupe iskrcale izvan misije Kfora. Prema njegovom mišljenju to im je omogućeno na osnovu bilateralnih odnosa koje Kosovo ima sa SAD.

“Kosovske bezbednosne snage su učestvovale u raznim vežbama i u drugim vremenima, ali ovog puta je specifično da američke snage sprovode vežbu na Kosovu, što daje jasan signal da su Kosovo, ali i Kosovske bezbednosne snage posvećene miru i stabilnost u regionu“, zaključio je on.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply