Connect with us

Kosovo

Lajčak stigao na Kosovo, sastao se sa Kurtijem

Objavljeno

-

Premijer Albin Kurti primio je danas specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, na ovom sastanku je bilo riječi o dosadašnjem napretku sastanaka, konstruktivnom pristupu kroz proces dijaloga u Briselu, principima, vrijednostima i svrsi ovog procesa.

“Premijer Kurti je ponovio da je Vlada Republike Kosovo posvećena principijelnom dijalogu, od kojeg građani obe zemlje treba da imaju koristi, kroz stabilan i izvodljiv sporazum, koji se fokusira na međusobno priznavanje”, navodi se u saopštenju.

Dalje se ističe da su Kurti i Lajčak razgovarali i o sporazumu o implementaciji energetske mape puta prema sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

“Vlada je posvećena realizaciji sporazuma, kako bi se rešio naslijeđeni problem, snabdijevanje i plaćanje energije u četiri opštine na sjeveru zemlje. Zahvaljujući ovom sporazumu, posle više od 20 godina, četiri opštine na sjeveru Kosova, Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica, preći će na redovan sistem naplate energije. Ovim sporazumom iz budžeta Republike Kosovo će biti ušteđeno desetine miliona evra godišnje, uplaćivanih ranije za pokrivanje energetskih troškova sjevera zemlje”, navodi se dalje u saopštenju.

Tokom posjete, slovački diplomata će se sastati sa premijerom Albinom Kurtijem, liderima opozicije i predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu.

Tokom boravka na Kosovu planira da posjeti Prizren i sjever Kosova.