Connect with us

Kosovo

Lajčak: Kosovo odavno ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima

Objavljeno

-

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, rekao je da Kosovo odavno ispunjava kriterijume za liberalizaciju.

Lajčak je rekao da u potpunosti razume građane Kosova po pitanju liberalizacije viza, jer je to pitanje, prema njegovim riječima, prilično osetljivo.

„Potpuno razumem koliko je ovo osetljivo za Kosovo i znamo da to zaslužujete, ispunili ste kriterijume, potpuno sam svestan koliko je to važno za imidž i kredibilitet EU“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje kako će biti rešen problem registarskih tablica, Lajčak je istakao da ono više nije deo agende, već da o njemu treba da odluči Vlada Kosova, koja će u najskorije vrijeme obavestiti o daljim koracima.

“Predstavnici radnih grupa imali su šest mjesci da reše pitanje registraskih tablica, sastajali su se osam puta, ali još nisu uspjeli da sastave spisak zajedničkih odluka za donošenje konačne odluke. Trenutno čekamo da nas Vlada Kosova obavesti šta bi trebalo da budu naredni koraci jer je lopta u ovom trenutku u njihovom polju. Mi tu sada ne možemo puno toga da uradimo”, istakao je Lajčak.

Što se tiče Zajednice srpskih opština (ZSO), Lajčak je rekao postoji sporazum i da se on mora da primeniti.

Na pitanje da li će biti priznanja između dvije zemlje, Lajčak je rekao da nema članstva bez međusobnog priznanja.

Takođe, specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak, je posle tri dana boravka na Kosovu na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je izrazio zadovoljstvo što se tokom ovog boravka sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmani.

„Imali smo duge rasprave u vezi sa dijalogom između Kosova i Srbije, za sadašnje korake. Nadam se da će sljedeći sastanak biti u julu. Radim na susretu sa dvojicom lidera, Kurtijem i Vučićem“, rekao je Lajčak.

Specijalni predstavnik je dodao da se trenutno radi na dokumentu o nestalim licima i vjeruje da će taj dokument biti odobren.

Lajčak je govorio i o sastancima koje je imao sa liderima opozicionih partija.

„Političko jedinstvo je veoma važno u odnosu na trenutnu situaciju, važno je da sam čuo izjave podrške opozicionih partija po pitanju dijaloga“, rekao je Lajčak.

Specijalni predstavnik je govorio i o energetskom sporazumu postignutom između Kosova i Srbije prošle nedjelje u Briselu.

“Što se tiče energetskog sporazuma, kažem da je to važan iskorak i pozdravljam postizanje mape puta za implementaciju dogovora postignutih 2013-2015“, rekao je Lajčak.

Nakon konferencije za novinare, Lajčak je najavio da će posjetiti sjever Kosova, granične prijelaze, a zatim odlazi u Beograd.

(RTK2)