Connect with us

Kosovo

Kvinta traži da Kosovo obustavi sprovođenje odluke CKB

Objavljeno

-

Ambasade zemalja Kvinte izdale su zajedničko saopštenje povodom najnovije uredbe Centralne banke Kosova, od 28. januara 2024. godine, kojom je predviđeno da evro bude jedina valuta za obavljanje transakcija.

„Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država ističu da je najnovija uredba Centralne banke Kosova (CBK) o gotovinskom poslovanju, koja ima za cilj smanjenje falsifikovanog novca, održavanje finansijske stabilnosti, kao i povećati transparentnost tokova novca na Kosovu, izaziva zabrinutost zbog uticaja posebno na srpsku većinsku zajednicu“, saopšteno je iz Ambasade Sjedinjenih Država na Kosovu.

„Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe na škole i bolnice posebno, za koje se trenutno ne čini održivim nijedan alternativni proces. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život velike većine kosovskih Srba koji primaju isplate/finansijsku pomoć od Srbije“, navodi se u saopštenju ambasadora Kvinte.

Poznato je da nakon sastanka o ovom pitanju sa premijerom u petak, zemlje Kvinte su tražile obustavu primene uredbe kako bi se omogućio prilično dug period tranzicije i za jasnu i efikasnu javnu komunikaciju.

Prema riječima ambasadora zemalja Kvinte, o ovom pitanju bi trebalo dalje razgovarati u okviru dijaloga uz podršku EU.

(RTK)