Connect with us

Kosovo

Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova

Published

on

Premijer Republike Kosova, Albin Kurti, primio je danas šeficu grčke Kancelarije za vezu na Kosovu, Hrisulu Aliferi (Chryssoula Aliferi).

Aliferija je čestitala premijeru pobjedu na izborima i stabilnosti koju je ova pobjeda donijela zemlji. Urucila je pismo premijeru Kurtiju u kojem se grčki premijer Kyriakosu Mitsotakis zahvalio što mu je Kurti čestitao 200. godišnjicu grčke revolucije.

Pohvalio je odnose s Grčkom i njenu posvećenost članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, kao što je to bio slučaj sa članstvom u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Premijer Kurti zatražio je da se bilateralna saradnja dalje proširuje i produbljuje i da se Grčka pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo.

Aliferi je obavijestio premijera Kurtija o pozivu koji je Grčka uputila ministru vanjskih poslova i dijaspore Doniki Gërvalla da posjeti Grčku. Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, naglasila je činjenicu da će se sljedeće nedjelje praktično održati treći ekonomski forum između Grčke i Kosova.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *