Connect with us

Kosovo

Kurti: Zajednica opština sa srpskom većinom ne može prije drugih sporazuma

Objavljeno

on

Foto: Dukagjini TV

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je da ne može Zajednica opština sa srpskom većinom da bude prije ostalih sporazuma i preduslov za implementaciju Ohridskog sporazuma.

Kurti izjavio je da su predstavnici EU prihvatili uslovljavanje Srbije za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, ocjenivši to kao neprihvatljiv stav.

Izrazio je žaljenje zbog prihvatanja ovog uslovljavanja i naglasio da neće nastaviti pregovore za Zajednicu opština sa srpskom većinom sve dok sporazum koji je započet kao francusko-njemački predlog ne bude u potpunosti sproveden.

Premijer je dodadao da je na današnjem sastanku jedini iznio konkretan prijedlog.

“Predložio sam plan redosleda kako da se sprovede Ohridski sporazum. Nije bilo predloga ni EU ni Srbije. Ovo je prvi sastanak na visokom nivou na kojem razgovaramo o implementaciji sporazuma i njegovom redoslijedu. Danas sam shvatio da Srbija nema predlog. Vraćeni smo u situaciju od aprila 2013. Ali sad tu nisu Catherine Ashton i Hashim Thaçi. Postoji 39 sporazuma koji moraju da se implementiraju. Ja ne mogu da prihvatim da se o Zajednici opština sa srpskom većinom dogovara prije putokaza o sprovođenju Ohridskog sporazuma”, rekao je Kurti.

Rano jutros u Briselu najprije su održani odvojeni sastanci evropskog šefa diplomatije Josepa Borrella i izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka sa Vučićem i Kurtijem, a zatim i trilateralni sastanak.