Connect with us

Kosovo

EU tvrdi da je stranama predstavljen predlog o primeni dogovora

Objavljeno

-

Zvaničnici Evropske unije demantovali su da je samo kosovski premijer Aljbin Kurti na sastanku u četvrtak izneo dokument za pregovaračkim stolom.

Izvori iz Brisela tvrde da je stranama već u junu predstavljen predlog za redosled primjene sporazuma iz Ohrida.

Nakon toga, specijalni evropski predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak je imao “sedam rundi odvojenih razgovora sa stranama o ovom predlogu”.

„Tvrdnja premijera Kurtija da je njegov predlog jedini na stolu jednostavno je netačna“, rekao je evropski zvaničnik, reagujući na izjave kosovskog premijera na kraju neuspješnog sastanka u Briselu.

Zvaničnici su novinarima otkrili sadržaj ovog predloga, za koji se navodi da je strankama dostavljen u junu.

Ovaj dokument je od 19. jula i njime je predviđeno da će proces implementacije sporazuma o putu ka normalizaciji početi „Otvaranjem pregovaračkog procesa za Statut instrumenata samoupravljanja Srba na Kosovu“.

Istovremeno, Srbija više ne bi insistirala na korišćenju fusnote ili učešću Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) u regionalnim forumima.

Dalje je predviđeno uspostavljanje srpskih samoupravnih instrumenata, uključujući i ukidanje struktura koje kontroliše Srbija.

Sljedeća tačka je prepoznavanje nacionalnih dokumenata i simbola.

Usljediće usvajanje smernica za sprovođenje obaveza iz prethodnih sporazuma i formalizovanje statuta Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Nakon ovog trenutka predviđeni su aranžmani za razmjenu stalnih misija, nakon čega se Srbija ne bi protivila članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Prema evropskom predlogu, na kraju bi počeli pregovori za sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa.

Evropski zvaničnici koji su odbacili tvrdnje premijera Kurtija, nisu odgovorili na pitanje da li je ovaj dokument predstavljen na sastanku u četvrtak, niti da li je upravo ovaj predlog Srbija prihvatila, a Kosovo odbacilo, kao i šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je prije neki dan.

(Đeraćina Tuhina RTK/Brisel)