Connect with us

Kosovo

Lajčak: Kosovo i Srbija moraju da počnu sa primenom Sporazuma o normalizaciji do kraja godine

Objavljeno

-

Proces implementacije sporazuma za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova mora početi ove godine, u suprotnom može biti izgubljeno nekoliko godina truda, rekao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, prenosi Reporteri.

Lajčak je u intervjuu za TASR podsjetio da je proces normalizacije odnosa dostigao “prekretnicu” nakon što su se obe strane u februaru i martu u Ohridu dogovorile o suštinskim dokumentima koji vode ka normalizaciji međusobnih odnosa.

“Međutim, prava implementacija sporazuma nije počela za šest meseci. Obe strane imaju veliki stepen nepoverenja jedna prema drugoj. Kažu: Dajte nam ono što zaslužujemo, onda ćemo uraditi ono što je potrebno”, rekao je Lajčak.

To je razlog, dodao je Lajčak, zašto je EU iznela predlog od sedam tačaka koji omogućava da obe strane nastave paralelno primjenu postignutih dogovora.

“Na primjer, ako Priština počne da pregovara o garancijama za Srbe na sjeveru Kosova, Srbija će postepeno početi da ispunjava svoje obaveze”, naveo je Lajčak.

Prema njegovim riječima, predlog EU je transparentan i mjerljiv, i može se zaustaviti u svakom trenutku ako jedna strana ne ispuni svoje obaveze.

On je jučerašnje pregovore u Briselu između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića opisao kao teške i potvrdio da je Kurti odbio novi predlog EU i da ga je Vučić prihvatio.

“Kurti insistira na dokumentu koji će de fakto gurnuti ovu agendu u drugi plan. Uveren sam da je Ohridski sporazum najbolji dokument. Obe strane su to prihvatile i bilo bi šteta da se raspadne. Ukoliko se to dogodi očekujemo više sukoba, eskalaciju tenzija i možda više nasilja na severu Kosova”, naveo je Lajčak.