Connect with us

Kosovo

Kurti: Za slobodu Kosova zaslužni međunarodni partneri i OVK

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas, na svečanoj sjednici u Skupštini Kosova povodom 15. godine od proglašenja nezavisnosti, da je Kosovo postalo slobodno zahvaljujući međunarodnim partenerima i saveznicima i njihovoj dugogodišnjoj podršci, prenosi Koha.

“U politički teškom vremenu kada su ne samo političari i diplomate već i politički teoretičari vjerovali da je era izgradnje države u Evropi završena, na Balkanu je stvorena prava parlamentarna republika. Čin proglašenja nezavisnosti Kosova označava otvaranje nepovratnog poglavlja u modernoj historiji Kosova”, rekao je Kurti.

Kurti je naveo da je proglašenju nezavisnosti doprinela i Oslobodilačka vojska Kosova.

Istakao je da se ne smeju zaboraviti haški zatvorenici i čelnici OVK optuženi za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, jer, kako je rekao, “oni su obezbedili dolazak nezavisnosti”.

“Do stvaranja republike došlo je nakon 666 vijekova koje su hiljade političkih zatvorenika provele u zatvorima, kao što je sloboda proizašla i iz generacija učitelja koji su čitave generacije vaspitavali u duhu patriotizma. Naša republika je proizašla iz slavnog rata vojnika OVK koji su svojim pravednim ratom uspjeli da uključe međunarodne saveznike koji su nam 1999. godine pomogli da se oslobodimo invazione Srbije”, zaključio je Kurti.

(Koha ditore)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply