Connect with us

Kosovo

Kurti se sastao sa predsjednicom Evropske banke za obnovu i razvoj

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti, tokom učešća na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu u Njemačkoj, sastao se sa predsjednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso sa kojom je između ostalog, razgovarao i o budućoj saradnji.

Kako se navodi u saopštenju Vladi, premijer Kurti je zahvalio predsjednici EBRD-a Rene-Baso na kontinuiranoj podršci koju ova institucija godinama pruža Kosovu.

Kurti je rekao da Vlada Republike Kosovo vidi EBRD kao važnog partnera u postizanju svojih ciljeva u održivom razvoju, posebno u oblasti transporta, digitalizacije, energetike i privatnog sektora.

Ističući ekonomski razvoj i kvalitetnu demokratiju u zemlji, premijer Kurti je, kako se navodi, istakao pozitivan trend privrednog rasta u posljednje dvije godine.

Premijer Kurti je takođe infrormisao predsjednicu EBRD-a o aplikaciji Kosova za prijem u Savjet Evrope u maju prošle godine, kao i u EU u decembru 2022. godine.

Prema saopštenju izvršne vlasti, predsjednica Reno-Baso je čestitala premijeru Kurtiju i Vladi Republike Kosovo na uspjehu u borbi protiv korupcije. Ona je takođe izrazila posvećenost EBRD-a, sa naglaskom na oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti i privatnom sektoru.

Premijer Aljbin Kurti je na Tviteru izvjestio o sastanku sa predsjednicom EBRD-a.

„Kosovo preduzima niz pametnih i ciljanih infrastrukturnih investicija koje će otvoriti nova radna mjesta i pokrenuti naš ekonomski rast. Prvog dana na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sreo sam predsjednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso. Zahvalio sam joj na kontinuiranoj podršci, a razgovarali smo i o budućoj saradnji“, napisao je Kurti na Tviteru.

(RTKLive)