Connect with us

Kosovo

Kurti se sastao sa Borelom i Lajčakom, razgovarali o sledećem sastanku

Objavljeno

-

U okviru Minhenske konferencije, premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, održao je sastanak sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslave Lajčakom, saopšteno je iz Vlade u saopštenju za javnost.

Kako se navodi u saopštenju, na ovom sastanku je razgovarano o procesu dijaloga i evropskom predlogu, koji su pokrenule Francuska i Nemačka, a podržale Sjedinjene Američke Države i Italija. Bilo je reči i o sledećem sastanku u Briselu koji je Evropska unija sazvala za 27. februar.

Kurti se zahvalio senatoru Menendezu na podršci Kosovu

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti i američki senator Bob Menendez, ujedno i predsednik Komiteta za spoljne poslove Senata Sjedinjenih Država, razgovarali su o bilateralnim odnosima, bliskom partnerstvu dve zemlje i njegovom daljem jačanju.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, premijer Kurti je na sastanku održanom danas u okviru Konferencije o bezbednosti u Minhenu upoznao senatora sa dosadašnjim rezultatima vlade, sa akcentom na vladavini prava.

Dalje u saopštenju se navodi da se Kurti zahvalio i senatoru Menendezu na aktivnoj podršci Kosovu u američkom Senatu, kao i da je bilo reči o procesu dijaloga, odnosu sa Srbijom i evropskom predlogu, o čemu je premijer Kurti obavestio senatora Menendeza za stavove Vlade Republike Kosovo i pokazanu konstruktivnost tokom celog procesa.

Kurti i direktor Evropola razgovarali su o nastavku borbe protiv korupcije

Sa izvršnom direktorkom Evropola, Catherine De Bolle, u Minhenu, premijerom Republike Kosovo, Aljbin Kurti razgovarao je o saradnji između institucija za sprovođenje zakona i Evropola i uspehu Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kosovska policija je tokom poslednje dve godine sprovela 854 policijske akcije, u kojima su uhapšene 3202 osobe, od kojih je 301 državni službenik. Za dve godine vlade zaplenjeno je ukupno 1,8 tona opojnih supstanci, od čega 400 kilograma 2021. godine, kao rezultat zajedničke operacije sa američkom DEA i italijanskim i albanskim vlastima, istakao je premijer.

Naša zemlja je u poslednje dve godine porasla na 20 mesta u indeksu percepcije korupcije Transparensi internešenela, na 17 mesta u indeksu slobode medija Reportera bez granica, a drugu godinu zaredom je na prvom mestu na Zapadnom Balkanu za što vladavina prava prema projektu Svetske pravde, podvukao je premijer.

On je rekao da bez vladavine prava nema održivog razvoja i izrazio volju i spremnost za veću saradnju sa Evropolom protiv organizovanog kriminala, sa akcentom na borbu protiv šverca, trgovine drogom, trgovine ljudima i sajber bezbednosti.

Izvršna direktorka Evropola De Bol izrazila je zadovoljstvo sporazumom potpisanim 2021. godine između Ministarstva unutrašnjih poslova i Evropola, koji omogućava Kosovu da imenuje službenika kancelarije za vezu pri Evropolu i stvara bezbedan kanal komunikacije i razmenu informacija. Takođe uz učešće, saradnju i doprinos Policije Kosova u zajedničkim aktivnostima sa Europolom i EMPACT-om, sa kojim je gđa. De Bol je naglasila da je saradnja učetvorostručena.