Connect with us

Kosovo

Kurti se obratio Ustavnom sudu o žalbi Srpske liste

Objavljeno

-

Premijer Aljbin Kurti poslao je danas pismo predsjednici Ustavnog suda Arti Rama-Hajrizi kao odgovor na zahtjev koji je podnelo 11 poslanika Srpske liste koji su se žalili jer im je ostalo da vode samo jedno ministarstvo.

U svom pismu, Vlada Kosova zahtjeva od Ustavnog suda da donese presudu kojom proglašava zahtjev prihvatljivim, da utvrdi da je odluka Skupštine Republike Kosovo o izboru vlade u skladu sa Ustavom Kosova i da odbije zahtev za izricanje privremenih mjera.

Vlada takođe ponavlja da su konsultovani predstavnici srpske manjine u Skupštini Kosova i uzet je u obzir njihov predlog u vezi sa imenovanjem ministra koji predstavlja srpsku zajednicu u Vladi Kosova.

U ovom slučaju, Vlada Kosova u svojim argumentima smatra da je zastupljenost zagarantovana Ustavom Kosova za predstavnike srpske manjine poštovana prilikom izbora Vlade, stoga je njen izbor u skladu sa Ustavom Republike Kosovo.

Vlada Kosova smatra da bi se trebalo pozvati na ustavne odredbe kojima se definiše postupak izbora vlade i one koje garantuju prava manjina za zastupanje u njoj, kako bi se procenilo da li je osporena odluka doneta prema predviđenom ustavnom postupku i da li je sadržaj u skladu sa Ustavom.

Na kraju, Vlada Kosova smatra da ovo pitanje nema dvosmislenost, stoga zahtjev za održavanje saslušanja nije opravdan i treba ga odbiti.

(RTK)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply