Connect with us

Kosovo

Kurti se obratio srpskoj zajednici: Potrebni novi izbori na sjeveru

Objavljeno

-

U video poruci premijer Aljbin Kurti je naveo da je da zna da situacija nije nimalo laka i da, kako ističe, svi strepe od nepredvidljivih mogućih događaja u skorijoj budućnosti.

“Znam i da smo, tokom više od tri zadnje nedjelje, dospjeli i do međunarodnih vijesti, prikazavši se u ne baš ajboljem svetlu”, naveo je Kurti.

Poruku premijera Kosova Aljbina Kurtija prenosimo u cjelosti:

Počnimo redom. Meni je žao što smo morali da održimo izbore u četiri opštine na sjeveru sa tako niskim izlaskom građana. 10. Decembra prošle godine smo odložili za četiri mjeseca dan izbora, nadajući se da će Srpska Lista učestvovati. Međunarodna zajednica nam je obećala da će, ukoliko mi prihvatimo Ohridski Aneks, oni osigurati učestvovanje Srpske Liste na izborima. 17. Marta ove godine smo produžili rok za registraciju stranaka za pet dana. Sve ovo uzalud. Pomislio sam da će bar Aleksandar Jablanović pobjediti u Leposaviću, ali on je izašao iz trke 21. Aprila, dva dana pred sigurnu pobjedu. Čuo sam da je dobio milion evra i dva stana u Beogradu. Možda nije tačno, ali u svakom slučaju, mora se raditi o prevelikom pritisku ili preluksuznoj ponudi, koja je naterala Jablanovića da kaže da neće da maltene šutira penal. Predstavnici Srpske Liste, pa i Jablanović, su svašta rekli o Kosovu i o meni, ali ja sam ipak ostao spreman da ih prihvatim kao buduće gradonačelnike. Nažalost, ja nemam ni moć, a niti volju da ih nateram da se kandiduju na izborima. Sada, gradonačelnik je Lulzim Hetemi, dok se ne izabere novi. U tom cilju su nam potrebni prevremeni izbori i otvorena, slobodna, predizborna kampanja na 4 opštine na sjeveru. Bez fer i demokratske kampanje, nema fer i demokratskih izbora. A zato je prevashodno potrebna vladavina prava, dakle jedna sredina u kojoj nema zastrašivanja i kriminalaca. To mi hoćemo i moramo uspostaviti zajedno. Uz vladavinu prava, možemo da postepeno smanjimo broj policajaca po opštinskim zgradama.

Sa druge strane, potrebni su nam sastanci u Briselu za hitno, potpuno, i bezuslovno sprovođenje osnovnog sporazuma iz Brisela, čiji je sastavni deo – Ohridski Aneks. Meni je jasno sada da je oredsjednik Srbije rekao DA sporazumu da ga ne bi potpisao, a sada se žali i kaje što je rekao DA, što je prihvatio taj sporazum, koji znači de facto priznavanje Republike Kosova.

Očigledno, vlast u Beogradu je u potražnji sa vremeplovom. Ponekad žele da se vrate u doba prije juna 99. godine kada smo se oslobodili, ponekad prije februara 2008 god. kada smo proglasili nezavisnost, ponekad prije februara ove godine kada je predsednik Srbije Vučić prihvatio Briselski sporazum, a, kao što ste i vi sami čuli, ponekad žele da se vrate vremeplovom prije decembra 2001. godine kada sam ja izašao iz srpskih zatvora.

Napad i kidnapovanje policajaca, pucanje na vojnike KFOR-a, nasilno srljanje na novinare, se neće tolerisati. Demokratsko i liberalno društvo, ne podnosi kulturu siledžija.

Aleksandar Vučić danas predstavlja spremnost Srbije da izgubi još jedan rat. Istovremeno on vam je garancija da 90-e neće postati prošlost. Ja nisam za rat. Ja sam protiv rata. Ja sam social-demokrata. Ja sam patio tokom rata, bio sam ratni zarobljenik više od dvije i po godine. On izgleda da ima samo lijepa sjećanja na rat a i takve osjećaje, jer i tada je bio na vlasti kao ministar Miloševića, a za razliku od danas, imao je vlast čak bez obaveza jer je svu odgovornost snosio Milošević.

Već više od 10 godina, ovi takozvani naprednjaci su kriminalizirali politiku u Srbiji, a sada na sjeveru Kosova pokušavaju da politizuju kriminalce. Sa druge strane, mi smo zatvorili 16 ilegalnih puteva na sjeveru, uništili 83 kriminalne grupe, konfiskovali oko 2 tona narkotika, uništili 14 laboratorija droge, 8 takvih na sjeveru, a i 5 takva za proizvodnju kripto valuta.

Dragi građani,

Kosovo je država najvećeg stepena demokratije u našoj regiji. Prema prestižnim međunarodnim institucijama i organizacijama, kao Transparency International, World Justice Project, World Press Freedom Index “Reporteri bez granica”, Freedom House i V-Dem, Kosovo je na prvom mjestu na Zapadnom Balkanu što se tiče borbe protiv korupcije, vladavine prava, slobode medija, političkih sloboda i građanskih prava, kao i demokratskih izbora. Naš demokratski progres jeste spregnut ekonomskim razvojem. Tokom ovih zadnjih par godina imali smo prosečno rast of 7% bruto domaćeg proizvoda, izvozi i inostrane investicije su udvostručene, godišnji budžet ove godine je za 17% veći od 2022., a poreski dohoci su porasli za dve trećine bez promene fiskalne politike, jer ljudi plaćaju više porez kada vide da nema korupcije u vladi, i takođe, kada su optimisti više troše nego što štede, a to koristi ne samo njima već i celoj našoj ekonomiji. Najveći porast budžeta smo obezbedili zdravstvu, poljoprivredi, odbrani i obrazovanju. Privredni rast nismo zadržali za državu nego smo je podelili narodu: dva paketa mjera, za ekonomski preporod i za sučeljavanje s inflacijom, ukupno skoro miljiardu evra. U konačnici, i izvještaj Evropske Komisije za Kosovo iz oktobra mjeseca prošle godine, je najbolji u posljednjih 15 godina. Tako da, i od 1. januara 2024. god. se ukida i vizni režim za pasoše građana Kosova.

Uradili smo mnogo toga za srpsku zajednicu. Završili smo restauraciju pravoslavnog nasljeđa na Kosovu: Manastir Tamnice i Svete Marije u Kamenici, kao i manastir Draganac u Novom Brdu. Počela je restauracija četiri tradicionalne kuće u Prizrenu, čiji su vlasnici srbi. Na osnovu zadnjeg poziva za direktnu pomoć, finansijsku podršku je dobilo nekoliko organizacija i pojedinaca za izdavanje knjiga, sportske, kulturne i umetničke aktivnosti. U toku je izrada nacrta plana o konzervaciji sela Velike Hoče.

Ponovo je uspostavljen rad komisije odgovorne za verifikaciju diploma Univerziteta Sjeverne Mitrovice. Ova je komisija do sada primila 44 aplikacije od strane diplomiranih. A u buduće, radi olakšavanja procesa aplikacije, sprovodimo online platformu. Sve u cilju višeg nivoa efikasnosti.

Uspostavili smo i program pomoći “Vlada za porodicu”, na osnovu kojeg dajemo subvencije na plate jedinog zaposlenog radnika unutar porodice. Ovakvim programom smo pomogli 115 srpskih porodica. Isto tako, naše Ministarstvo za zajednice i povratak je pomoglo osnivanje 123 malih preduzeća, među kojima 48 za dobrobit srpske zajednice. A naša je Agencija za Zapošljavanje, posredovala zapošljavanje 371 osobe srpske zajednice – duplo više u odnosu na prošlu godinu.

Udvostručili smo budžet kancelarije Poverenika za Jezike u smislu saradnje na projektima sa Nevladinim organizacijama, podržali smo program studija Balkanistike na Prištinskom Univerzitetu, te smo podelili 19 grantova Nevladinim organizacijama i medijima koji podržavaju srpsku zajednicu, i započeli sa izgradnjom 8 kuća za srpske porodice.

Naša nova platforma “SuperPosao” omogućava mladima od 18 do 25 godina da dobiju minimalac kao bonus plate: do sada imamo 11 hiljada aktivnih mladića, šest i po hiljada registrovanih produzeća sa više od osam hiljada otvorenih mogućnosti za radna mjesta. Odvojili smo 3 miliona evra za nevladine organizacije, poljoprivrednike i start apove. Rok za aplikaciju ističe ovog petka te stoga požurite malo.

Dragi građani,

Više puta sam naglašavao da je ova država naša zajednička – ona koja nas grli i štiti, a za dobrobit koje smo se dužni boriti. Krenimo u bolju budućnost zajedno, gradeći čvrste mostove, zbog onoga što želimo za nas same i naše porodice. Kuća je tamo gde je dom, a naša država je dom svih nas.

(RTK)