Connect with us

Kosovo

Kurti objavio nove dokaze: Srbija prekršila Kumanovski sporazum

Objavljeno

-

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti ponovo se oglasio o kidnapovanju kosovskih policajaca. On je putem objave na „Fejsbuku” pozvao međunarodnu zajednicu da osudi srpsku agresiju, čime je prekršila tehničko-vojni sporazum iz Kumanova, potpisan 9. juna 1999. godine.

On je kazao da su u trenutku, kako je naveo, otmice, policajci bili za improvizovanim stolom i ručali kada ih je opkolilo preko 15 ljudi koji su ih, prema Kurtijem riječima, “napali i kidnapovali”

„Naš ambasador u Beogradu Jetiš Jašari danas je odvojeno posjetio trojicu policajaca, koje Srbija drži kao taoce. Postoje tri identične priče trojice policajaca. Mjesto gdje se nalazi sto je sedam metara od policijskog automobila. Upravo na tom mjestu gdje smo od 15. juna ukazivali: 1 kilometar unutra duž ilegalno blokiranog puta, i 300 metara, odnosno 670 metara, sa obe strane od granice unutar Kosova“, napisao je između ostalog.

On je još jednom ponovio zahtjev da Srbija hitno oslobadi trojicu policajaca. Istovremeno, Kurti je zatražio od međunarodnih faktora, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a da osude agresiju Srbije, koja takođe predstavlja kršenje tačke 4 tehničko-vojnog sporazuma iz Kumanova, od 9. juna 1999. godine.

„U podne 14. juna izvršena je agresija Srbije na demokratsku državu Kosovo, kidnapovanjem trojice službenika naše policije, duboko na teritoriji Republike“, rekao je Kurti.

(RTK)