Connect with us

Kosovo

Kurti: Sazrelo vrijeme za konačni dogovor, ova jesen odlučujuća

Objavljeno

-

Kosovo i Srbija nemaju alternativu osim da postignu končni dogovor za normalizaciju odnosa, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu za Blumberg i dodao da je sazrelo vrijeme da se to uradi, tokom njegovog mandata, prenosi Ljajmi.

„Moramo da imamo sporazum – a vrijeme je sazrelo tokom mandata naše vlade. Vidim priliku. Ova jesen biće prilično odlučujuća da vidimo da li treba da budemo optimisti”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da vidi potencijal za dogovor u okviru konstelacije administracije na čelu sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Takođe je rekao da je njegova najveća briga to što se Vučić još nije dovoljno distancirao od svoje prošlosti kada je bio ministar informisanja tokom vlade Slobodana Miloševića 1990-ih.

Tenzije između Srbije i Kosova su se rasplamsale prošlog mjeseca nakon što je Kurti podstakao zahtjev da Srbi koji žive na Kosovu imaju dokumenta izdata u Prištini umesto ličnih karata i automobilskih tablica koje je izdao Beograd. Pošto su lokalni Srbi blokirali puteve u znak protesta i posle pritiska međunarodnih posrednika, Priština je svoju odluku odložila za mjesec dana do 1. septembra.

Kurti je rekao da je više neće odlagati, dodajući da očekuje da će 1. septembar “biti miran i običan dan”.

“Ako situacija eskalira u nasilje, policija i mirovne snage NATO-a sa 3.800 pripadnika Kfora staće joj na kraj”, rekao je on.

(Lajmi, Kosovo online)