Connect with us

Kosovo

Kurti sa Mišelom: Kosovo ima konstruktivan pristup dijalogu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas sa predsjednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom kojeg je pozvao da podrži liberalizaciju viznog režima, kao i za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, prenosi Ekonomija onlajn.

“Prepoznajući važnu ulogu koju je odigrao predsjednik Mišel u koordinaciji zaključaka sa samita Evropskog savjeta, premijer je izrazio nadu za podršku liberalizaciji viznog režima za građane Republike Kosovo, kao i za članstvo Kosova u Savjetu Evrope”, saopštio je kabinet kosovskog premijera.

Na sastanku sa Mišelom, kako se navodi, Kurti se osvrnuo i na Briselski dijalog naglasivši konstruktivan pristup Kosova u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma, koji se, kako je rekao, fokusira na međusobnom priznanju.

Takođe, kako je saopšteno, premijer je naglasio postojanje snažne volje građana Kosova kada je u pitanju evropska budućnost i obavjestio je Mišela o zahtjevu za status kandidata, koji će biti podnet do kraja godine. Kurti je naveo i da je Vlada Kosova posvećena sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kurti je potvrdio posvećenost regionalnoj saradnji koja se zasniva na međusobnom priznavanju dokumenata i koja, kako se navodi, može biti i korak ka zajedničkom tržištu pod okriljem EU.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel na sastanku je rekao, kako navode, da je Zapadni Balkan veoma važan za EU, a da je posebno značajno rješavanje odnosa Kosova i Srbije.

Kurti je čestitao Mišelu, koji prvi put boravi u zvaničnoj posjeti Kosovu, reizbor za predsjednika Evropskog savjeta i poželeo mu uspjeh u ovim “veoma važnim i izazovnim vremenima”.

(Ekonomia online, Kosovo online)