Connect with us

Kosovo

Konferencija “Položaj i izazovi nevećinskih zajednica u regionu Peć”

Objavljeno

-

Kabinet zamjenice premijera za manjinska pitanja i ljudska prava organizovao je danas regionalnu konferenciju o pravima nevećinskih zajednica u opštinama Peć, Istok i Klina.

Na sjednici se najpre obratila zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi.

“Obično smo navikli da nam međunarodni faktor organizuje ovakve događajeali ovo je dobar primjer da sami to mozemo da uradimo”, rekla je Redžepi.

Ona se zahvalila predstavnicima zajednica koje su uzele učešće da razgovaraju o otvorenim temama. Da se pronađe najbolji mogući način da se zajednički izbore za rješavanje problema i suživot.

“Imala sam razne prijeme i posjete u periodu ovog mandata i budite sigurni da sam svoj glas podigla tamo gdje treba. Trudila sam se da istaknem sve probleme i to da li vlada na pravi način afirmiše sve njene građane”, rekla je Redžepi.

Ona se zapitala “Da li je Kosovo prava multietnička država i da li su svi zastupljeni ravnopravno?”, i dodala da je danas ovdje da čuje sve probleme koje građani imaju.

Na konferenciji su učestvovali gradonačelnik Kline Zenun Elezaj, direktori i savjetnici gradonačelnika za zajednice u opštinama Peć, Istok i Klina, kao i brojni predstavnici zajednica.

Gradonacelnik Kline Zenun Elezaj rekao je u obraćanju prisutnima da očekuje da od prisutnih čuje više o položaju i pravima zajednica u regionu.

Zamjenik opštine Istok rekao je da pozdravlja ovu konferenciju kako bi se unapredio položaj manjinskih zajednica. On je rekao da u Istoku postoji dobra infrastruktura ali da je potrebno da se i dalje ulaže.

Skender Kandić istakao je kao problem što se konferenciji nisu odazvali gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri kao ni Dečana Baškim Ramosaj.

Ovakvi i slični skupovi najavljeni su i u drugim mjestima na Kosovu.

(Radio Goraždevac)