Connect with us

Kosovo

Kurti: Registracija stanovništva neophodna za informisano donošenje odluka

Objavljeno

-

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti, učestvovao je na sastanku i diskusijskom stolu pod nazivom „Registracija stanovništva, porodične privrede i stanova na Kosovu 2024“ u organizaciji Agencije za statistiku Kosova.

U saopštenju za javnost se navodi da je premijer Kurti rekao da ova registracija je više od brojanja, naše opredeljenje je da se bavimo potrebama građana bez razlike i osnova za odluke koje će uticati na budućnost Kosova.

„Popis pruža tačne i potpune demografske, socio-ekonomske i geografske podatke, koji su od suštinskog značaja za informisano donošenje odluka na svakom nivou. Ove statistike pomažu u vođenju politika i usluga u korist građana, povećavajući transparentnost i odgovornost u demokratiji. Oni takođe pomažu u efikasnijoj alokaciji resursa za usluge koje nudi javni sektor“, rekao je premijer Kurti.

On je ponovo potvrdio posvećenost vlade procesu popisa stanovništva, koji je od suštinskog značaja za informisano donošenje odluka, promovisanje socijalne pravde i održivi razvoj.

Štaviše, poznato je da je Vlada izdvojila neophodan budžet, obezbedila prostor za obuku i obezbedila logistiku, angažujući se u međuinstitucionalnoj i međunarodnoj koordinaciji kako bi se garantovala kvalitetna i sveobuhvatna registracija. Sam premijer je u kratkom periodu od oko mjesec i po dva puta posetio ASK, gde ga je dočekao izvršni direktor, te je pratio pripreme i ponudio ličnu podršku procesu koji po vrednosti i važnosti koju ima prevazilazi izborne cikluse.