Connect with us

Kosovo

Sud u Hagu razrješio Tačijevog glavnog advokata, menja ga Luka Mišetić

Objavljeno

-

Odbranu bivšeg vođe OVK Hašima Tačija pred sudom u Hagu preuzeće američki advokat Luka Mišetić, pošto je raspravno vijeće usvojilo zahtjev dosadašnjeg glavnog branioca Grega Kihoa da bude razrješen.

Mišetić je do sada, od početka suđenja 3. aprila 2023, bio Tačijev ko-zastupnik.

U objavljenoj odluci raspravnog vijeća, piše da će Tačijev tim za odbranu imati 26 članova, od kojih su šestorica ko-branioci, a petorica pravni savjetnici.

Tači i Kiho su sudu, tokom povjerljive rasprave 31. januara, preneli da je „njihov profesionalni odnos došao do kraja i da je malo verovatno da može biti popravljen“.

Kiho je, u zahtjevu za razrešenje podnetom sudu 24. januara, kao razlog naveo „neisplaćene nadoknade“ za posao koji je obavio braneći Tačija.

U sudnici, Kiho je potvrdio da je njegov ugovor sa Tačijem istekao još 31. januara 2023, piše u odluci.

U Tačijevom timu za odbranu nastaviće da rade, pored ostalih, bivši tužilac Haškog tribunala Piter Mekloski, nekadašnji prvi pravnik misije EU na Kosovu Albert Moskovic i bivši američki ambasador za pitanje ratnih zločina, Pjer Rišar Prosper.

Tačiju se pred specijalnim sudom za Kosovo u Hagu sudi po optužnici za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Specijalizovana vijeća Kosova, kako se sud zvanično zove, imenovala su Kihoa za Tačijevog branioca 25. maja 2021. godine.

(Kossev)