Connect with us

Kosovo

Kurti pozvao Srbe da preregistruju vozila: Prelazak na tablice RKS obezbeđuje slobodu kretanja

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je danas da je počela zamjena registarskih tablica Republike Srbija kosovskim “RKS” i da će taj proces trajati do 31. oktobra.

Kurti se obratio Srbima sa Kosova na Fejsbuku na srpskom jeziku i tom prilikom istakao da će u naredna dva mjeseca moći da preregistruju vozila u 34 centra za registraciju širom Kosova.

“Poštovani građani, od danas pa do 31. oktobra, tokom 61 dana unutar sva 34 centra za registraciju vozila, ponovo otvaramo mogućnost prelaska registarsih tablica na one naše zajedničke republike. Prelazak i registracija vozila na tablice RKS služi javnom redu, zakonu i sigurnosti. Tablice koje izdaje Srbija, PR, KM, PZ, GU, UR, PE, DA i ĐA, jesu zaostavština Miloševićevog režima. Ovakvo nasleđe ne treba da bude teret na vašim leđima. Na ovaj način ona vas ciljano drži izolovanima i u prošlosti. Prelazak na tablice RKS eliminiše ovakav teret i obezbeđuje nesmetanu i bespredrasudnu slobodu kretanja na celoj teritoriji Republike Kosova sa severa na jug i sa zapada na istok”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da želi da građani opština Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji trenutno koriste tablice KM, ne budu samo građani tih opština.

“Mi želimo da budu građani Republike Kosova koji putuju slobodno i redovno. Unutar regiona Prištine da koriste usluge centralnih institucija, posjete glavni grad Kosova i prate vjerske rituale manastira Gračanica. Unutar prizrenskog regiona da posjete historijske kulturne i vjerske spomenike. Unutar pećkog regiona da posjete Rugovačku klisuru i Manastir Dečani. Unutar regiona Gnjilana da posjete prijatelje u Partešu, Novom Brdu, Ranilugu i Šilovu”, poručio je Kurti.

Po njegovim riječima na Kosovu trenutno ima 401.945 vozila sa tablicama RKS.

“Desetine hiljada od ukupnog navedenog broja su u vlasništvu pripadnika manjinskih zajednica. Onih, koji treba da pređu na tablice RKS, je procentualno otprilike dva odsto. Dragi građani, na osnovu tvrdnje Srbije na razgovorima u Briselu, tablicama je istekao mandat korišćenja septembra prošle godine. Mi sa druge strane otvaramo rok tokom kojeg se predviđa registracija uz finansijske olakšice. Vlasnici vozila koji budu prešli na zvanične tablice tokom ovog dvomesečnog perioda, biće oslobođeni takse i ostalih obaveza koje mogu da dostignu vrednost od 5.000 evra”, naglasio je Kurti.

Zamolio je građane da za više detalja oko procedure registracije prate obaveštenja MUP, koja će biti objavljena na srpskom jeziku.

“Bićemo pored vas da bi pojasnili svaku nejasnoću. Kampanja informisanja će se nastaviti. Obećavamo vam da upravne procedure neće biti prepreka onima koji su spremni da izvrše promenu tablica. Hvala vam”, dodao je Kurti.

(Kosovo online)