Connect with us

Kosovo

Prvi dan bez papira na Jarinju: ‘Prešli smo granicu kao da je EU’

Objavljeno

-

Srbija je prestala da izdaje ulazno/izlazne dokumente za građane Kosova. Sa ovakvim dokumentom, koji se koristio u zamjenu za ličnu kartu, Kosovari su već 11 godina bili opremljeni za ulazak na teritoriju Srbije. Sada, ni Kosovo neće izdavati takva dokumenta građanima Srbije.

U Jarinju i Merdaru građani sa obe strane granicu prelaze bez problema, sa ličnim dokumentima.

Prelaz sa ličnim kartama na Jarinju i Merdaru

Dragan Milosavljević, profesor Univerziteta u Mitrovici, koji je na Kosovo ušao 1. septembra preko prelaza Merdara, rekao je za Radio Slobodna Evropa(RSE) da je na granici sve proteklo u najboljem redu.

Nije želio komentarisati dogovor Kosova i Srbije postignut po ovom pitanju proteklog vikenda, rekavši da ne gleda mnogo vijesti.

Na Jarinju na sjeveru Kosova bio je i Liridon Šalja iz Podujeva, koji je sa kosovskim dokumentima prešao granicu sa Srbijom.

“Prošli smo bez problema, nismo imali problema ni kada su bili papiri (dokumenta za ulazak/izlazak), samo što smo morali da ih vadimo, nikada nismo imali problem, nismo imali bilo kakve prepreke”.

Ali, s njihovom smenom, kaže da se oseća kao da je u Evropskoj uniji.

Zoran, iz Lešaka na sjeveru Kosova, dogovor o uklanjanju ulazno-izlaznih dokumenata opisao kao nešto dobro.

“Očekujem dogovor, mir, da živimo mirno”, poručio je on prilikom prelaska granice na Jarinju.

Nebojša Lekić iz Preoca, u opštini Priština, smatra da se sporazum Kosova i Srbije o dokumentima uglavnom odnosi na sjever Kosova jer Srbi na jugu imaju dokumenta iz obe zemlje.

“Imam obe lične karte, tako da nemamo nikakvih problema. Čini mi se da je ceo ovaj sporazum uglavnom za Srbe na sjeveru. Inače, neprihvatanje dokumenata samo otežava komunikaciju građana, bez obzira da li su Albanci ili Srbi”, rekao je on za RSE, dok je na Kosovo ulazio iz Srbije preko graničnog prelaza Merdare.

Ekipe RSE javljaju sa Merdare i Jarinja da su bez problema prošle ova dva granična prelaza – koji povezuju Kosovo i Srbiju – sa kosovskim ličnim kartama.

U Merdaru se, kako je saopštila ekipa RSE, primećuje sve više građana Srbije koji prelaze granicu sa obe strane.

Ukidanje ove mjere je u ranim satima 1. septembra potvrdio ministar unutrašnjih poslova Kosova, Đeljalj Svećlja(Xhelal Sveçla), sa granične tačke u Brnjaku.

“Mogu potvrditi da se ista stvar desila (sa graničnih prelaza) u Merdaru, Brnjaku, Mučibabi, Beloj zemljo. Na Jarinju još uvek nemamo automobil koji je prošao, ali realno možemo zaključiti da su srpske vlasti prestale da izdaju ulazno-izlazne karte za naše građane”, rekao je Svećlja.

“Ovo je veliko olakšanje za naše građane, koji putuju u Srbiju ili kroz nju”, dodao je on.

Dogovor o uklanjanju ovog dokumenta postignut je prošlog vikenda.

Svećlja je izrazio nadu da će se ovakvom dinamikon nastaviti i sa “ostalim inicijativama” te se nada da će neće biti problema ni prilikom preregistracije vozila sa srpskim tablicama na one RKS (Republika Kosovo), u naredna dva meseca.

Ukidanje ulazno/izlaznih dokumenata je dogovoreno 27. avgusta između Kosova i Srbije u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a nakon što su na tome insistirali evropski i američki posrednici.

Uoči početka implementacije ovog dogovora, zvanični Beograd je na srpskim stranama prelaza između dve zemlje, postavio disklejmer sa tekstom u kome se objašnjava da će kosovske lične karte moći da se koriste “isključivo iz praktičnih razloga”.

Precizira se da je cilj olakšavanje slobode kretanja, na osnovu Sporazuma koji su dve strane postigle u okviru dijaloga 2011. godine.

“Ne može se tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine”, piše u disklejmeru.

(Radio Slobodna Evropa)