Connect with us

Kosovo

Kurti: Pozdravljam aktivno učešće Francuske u procesu dijaloga

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je na oproštajnom sastanku ambasadorku Francuske na Kosovu Mari Kristin Butel.

Premijer Kurti je zahvalio ambasadorki Butel na njenoj saradnji i angažovanju na Kosovu tokom tri godine, od septembra 2019.

„Posebno je istakla svoju posvećenost unapređenju agende procesa liberalizacije viznog režima za građane Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju koje je poslala Kancelarija premijera Kurtija.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, ambasadorka Butel je pohvalila demokratsku zrelost na Kosovu, koja je donijela promjene u zemlji, kao i strukturne reforme koje je preduzela Vlada.

Ona je naglasila da Francuska ima poseban interes za Balkan i da je zainteresovana za jačanje veza sa Kosovom, kao i za poboljšanje imidža Kosova, kao zemlje koja zna da sarađuje u međuuniverzitetskim i kulturnim sferama.

“Govoreći o svom iskustvu na Kosovu, ambasadorka Butel je istakla unapređenje bilateralnih odnosa između Kosova i Francuske, ističući sporazume u kulturi i ekonomiji. Ona je izdvojila ugovor o koprodukciji filmova, kao i projekat postrojenja za otpadne vode u Prištini, koji je posle mnogo poteškoća sada na putu“, navodi se u saopštenju.

Takođe, izrazivši zahvalnost za njen doprinos Kosovu, premijer Kurti je ambasadorki Butel poželeo uspjeh u narednim angažmanima.

(RTK2, RTKLive)