Connect with us

Kosovo

Kurti: Povećat ćemo minimalnu platu na 250 eura

Objavljeno

-

Premijer Kosova Albin Kuti rekao je da je nesigurno zapošljavanje veliki problem na Kosovu, pa će zbog toga povećati broj inspektora pet puta.

Na izbornom kongresu Unije nezavisnih sindikata Kosova (BSPK), Kurti je rekao da će minimalna plata biti podignuta na 250 eura.

„Zahvaljujući sindikalnoj organizaciji u svijetu, vikendom se odmara. To je veliki doprinos sindikata koji su imali utjecaja na naše živote. Posljednja decenija za kosovske radnike bila je užasna zbog Miloševićevog režima, a onda se nisu mogli vratiti na posao. Znamo da imamo visoku nezaposlenost na Kosovu. Nezaposlenost nije jedini problem, kada ste na poslu ima mnogo problema, nedostatak zdravstvenog osiguranja, neplaćanje nakon posla itd. Nesiguran posao je veliki problem. Pandemija je imala veliki udio, odrazila se u društvu na poslove na koje ranije nismo obraćali pažnju. Stanje radnika je naslijeđe s kojim smo se suočili od prvog dana rada. Broj inspektora povećat ćemo pet puta. Povećat ćemo minimalnu plaću na 250 eura”.

Predsjednik Saveza nezavisnog sindikata Kosova, Avni Hajdini, rekao je da je sindikalna organizacija donijela promjene u poboljšanju dobrobiti radnika u zemlji.

(Ekonomia online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply